Az Európai Bizottság 560 milliárd eurós támogatással állítaná helyre a gazdaságot

gazdaság
2020 május 28., 10:26

Az Európai Bizottság bemutatta a koronavírus-járvány okozta gazdasági válság helyreállítását és a gazdasági ellenállóképesség erősítést segítő pénzügyi eszközt (RRF) a csütörtöki sajtókonferenciáján.

Az RRF a tartós fellendüléshez nélkülözhetetlen beruházások és reformok támogatását, a tagállamok gazdasági és társadalmi ellenálló képességének javítását, illetve a zöld és a digitális átmenet előmozdítását célozza meg.

Az 560 milliárd eurós támogatás minden tagállam számára elérhető lesz, azonban leginkább a járvány által legjobban sújtott uniós területeire koncentrálódik. A finanszírozás nagy részét, 310 milliárd eurót vissza nem térítendő támogatások formájában nyújtják, 250 milliárdot pedig kölcsönök útján. Paolo Gentiloni gazdaságért felelős biztos szerint példátlan a támogatás értéke, amellyel segítik a beruházásokat, a reformokat, a munkahelyteremtést, miközben a környezetet zöldítik és a gazdaságot digitalizálják.

Az RFF felhasználáshoz a tagállamoknak olyan nemzeti beruházási és reformterveket kell majd benyújtaniuk és jóváhagyatniuk az Európai Bizottsággal, amelyek meghatározzák a következő négy évre szóló reform- és beruházási ütemterveiket. A támogatások a politikák sikeres végrehajtásához kapcsolódnak. (MTI)