Hét embert lőttek meg a rendőri erőszak ellen tartott tüntetésen Kentuckyban

Legalább hét tüntető megsérült a déli Kentucky államban, Lousiville-ben, miután valaki tüzet nyitott a rendőri erőszak ellen tartott demonstráción. Az egyik sérült állapota kritikus.

Amerikában több városban is tüntetnek a színesbőrű emberek ellen irányuló rendőri erőszak ellen. Kedden Minneapolisban egy rendőr addig térdelt egy fekete férfi nyakán, míg meg nem halt, a városban jelenleg is tüntetnek, és a helyzet kezd eldurvulni.

Louisville-ben Breonna Taylornak követelnek igazságot, akit máricusban, saját otthonában lőtt agyon a rendőrség. 

A helyi rendőrség az AP hírügynökségnek megerősítette, hogy legalább hét sérültje van a lövöldözésnek, egyikük állapota válságos. A közlemény szerint néhány embert letartóztattak, de azt nem árulták el, pontosan hányat. A rendőrség szóvivője az AP-nek küldött emailjében azt írta, egyetlen rendőr sem sütötte el a fegyverét, és a sérültek között sincs rendőr.

Louisville belvárosában 500-600 demonstráló gyűlt össze csütörtök este, a tüntetés több mint hat órán át tartott. A 26 éves Breonna Taylort a házába betörő rendőrök nyolcszor lőtték meg. Drogor kerestek, de nem találtak. Az ügy akkor került újra az érdeklődés középpontjába, miután Taylor családja beperelte a rendőrséget. 

Közben Donald Trump is reagált az elmúlt napokban történt gyilkosságra és az azt követő tüntetésekre, és kilátásba helyezte, hogy a tüntetők közé lövet.

„Ezek a gengszterek meggyalázzák George Floyd emlékét, és én ezt nem fogom hagyni. Most beszéltem Tim Walz kormányzóval, és mondtam neki, hogy a Hadsereg abszolút mellette áll. Bármilyen probléma adódik, átvesszük az ellenőrzést, amikor a fosztogatás elkezdődik, a lövöldözés is elkezdődik. Köszönöm!” - írta Twitteren az Egyesült Államok elnöke.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó