Hadházy: Kérni nem szégyen, hanem az egyetlen út az ellenzék előtt

politika
2020 május 30., 16:25
Hadházy Ákos a Clark Ádám téren 2020. május 18-án
photo_camera Hadházy Ákos a Clark Ádám téren 2020. május 18-án Fotó: botost/444.hu

Cikket írt a hvg.hu-ra Hadházy Ákos független képviselő, méghozzá annak alkalmából, hogy támogatók összedobták a pénzt azokra a büntetésre, amiket a dudálós tüntetések nyomán szabott ki rá a rendőrség. Volt akit 750, mást 150 ezer forintra büntettek a Clark Ádám téri tüntetések résztvevői közül, miközben például a Deák téri megmozdulás résztvevőit nem sújtották így a hatóságok.

Hadházy arról ír, hogy vannak pozitívumai a dudálós tüntetéseknek. Szerinte egyfelől a büntetések azt mutatják, hogy a hatalom érzékeli az emberek elégedetlenségét, és fél, másrészt azt is mutatja, hogy sokak számára fontos az ellenállás, és ezért áldozni is készek. Utalt arra is, nem véletlen, hogy a kormánysajtóban támadják azért, amiért gyűjt politikai célokra. A hatalmat minden fillér zavarja, ami felett nem rendelkezhet:

„Kérni valójában nem szégyen, hanem az ellenzék előtt álló egyetlen út – már ha valamit még kezdeni akar azon kívül, hogy felháborodva szónokol az ülésteremben, amíg csak meg nem vonják a szót. Nem véletlen, hogy a propagandasajtót zavarja, ha jó szándékú emberek nem engedik, hogy a hatalom törvénytelen büntetésekkel csuklóztassa az ellenzéket. Érzik Orbánék is, hogy nem jó nekik, ha néhány ezer ember hülyét csinál belőlük, jobb szeretik, ha a pénzforrások felügyeletével ők tartják sakkban az ellenzéket.”

Hadházy említi, hogy adományokból folyt az Európai Ügyészségért folytatott kampány is, ezekből fizetik most ki a büntetéseket, miközben jogi úton küzdenek igazukért. Nem utolsó sorban pedig minden ilyen gesztus fricska a hatalomnak:

„...legfontosabb üzenete a hatalomtól való függetlenség kinyilvánítása. Egyszerűen nem engedhetjük meg, hogy a kormány pénzzel zsarolja az ellenzékét. Mert jelenleg ez történik: ha az ellenzék nagyon ugrál, csavarnak egyet a satun: jön az Állami Számvevőszék és elveszi a költségvetési támogatást valami adminisztrációs hibára hivatkozva; vagy elveszi maga a kormány, a járványveszélyre hivatkozva.”

Hadházy azt fejtegeti még, hogy gyakorlatilag minden egyéb bevétele elapadt az ellenzéki pártoknak: a tagdíjbevételek és az adományok minimálisak, így ki vannak szolgáltatva a költségvetésnek, azaz a kormánynak, és ezt a hatalom ki is használja.

Csak a végén tér rá a képviselő arra, hogy 7 millió forintot utaltak át nekik a támogatók, 200 forintostól több százezres tételig, és ez nagy siker. Sőt, szerinte ez a jövő: „ha valóban független és határozott ellenzéki politikát akarunk csinálni, akkor igenis kérni kell! És ha van igény erre a politikára – mert jól csináljuk –, akkor az emberek adni fognak nekünk (ha nem adnak, az egy visszajelzés lesz, hogy ideje változtatni).” (hvg.hu)