Hadházy: Kérni nem szégyen, hanem az egyetlen út az ellenzék előtt

Hadházy Ákos a Clark Ádám téren 2020. május 18-ánFotó: botost/444.hu

Cikket írt a hvg.hu-ra Hadházy Ákos független képviselő, méghozzá annak alkalmából, hogy támogatók összedobták a pénzt azokra a büntetésre, amiket a dudálós tüntetések nyomán szabott ki rá a rendőrség. Volt akit 750, mást 150 ezer forintra büntettek a Clark Ádám téri tüntetések résztvevői közül, miközben például a Deák téri megmozdulás résztvevőit nem sújtották így a hatóságok.  

Hadházy arról ír, hogy vannak pozitívumai a dudálós tüntetéseknek. Szerinte egyfelől a büntetések azt mutatják, hogy a hatalom érzékeli az emberek elégedetlenségét, és fél, másrészt azt is mutatja, hogy sokak számára fontos az ellenállás, és ezért áldozni is készek. Utalt arra is, nem véletlen, hogy a kormánysajtóban támadják azért, amiért gyűjt politikai célokra. A hatalmat minden fillér zavarja, ami felett nem rendelkezhet:  

„Kérni valójában nem szégyen, hanem az ellenzék előtt álló egyetlen út – már ha valamit még kezdeni akar azon kívül, hogy felháborodva szónokol az ülésteremben, amíg csak meg nem vonják a szót. Nem véletlen, hogy a propagandasajtót zavarja, ha jó szándékú emberek nem engedik, hogy a hatalom törvénytelen büntetésekkel csuklóztassa az ellenzéket. Érzik Orbánék is, hogy nem jó nekik, ha néhány ezer ember hülyét csinál belőlük, jobb szeretik, ha a pénzforrások felügyeletével ők tartják sakkban az ellenzéket.”

Hadházy említi, hogy adományokból folyt az Európai Ügyészségért folytatott kampány is, ezekből fizetik most ki a büntetéseket, miközben jogi úton küzdenek igazukért. Nem utolsó sorban pedig minden ilyen gesztus fricska a hatalomnak:

„...legfontosabb üzenete a hatalomtól való függetlenség kinyilvánítása. Egyszerűen nem engedhetjük meg, hogy a kormány pénzzel zsarolja az ellenzékét. Mert jelenleg ez történik: ha az ellenzék nagyon ugrál, csavarnak egyet a satun: jön az Állami Számvevőszék és elveszi a költségvetési támogatást valami adminisztrációs hibára hivatkozva; vagy elveszi maga a kormány, a járványveszélyre hivatkozva.”

Hadházy azt fejtegeti még, hogy gyakorlatilag minden egyéb bevétele elapadt az ellenzéki pártoknak: a tagdíjbevételek és az adományok minimálisak, így ki vannak szolgáltatva a költségvetésnek, azaz a kormánynak, és ezt a hatalom ki is használja. 

Csak a végén tér rá a képviselő arra, hogy 7 millió forintot utaltak át nekik a támogatók, 200 forintostól több százezres tételig, és ez nagy siker. Sőt, szerinte ez a jövő: „ha valóban független és határozott ellenzéki politikát akarunk csinálni, akkor igenis kérni kell! És ha van igény erre a politikára – mert jól csináljuk –, akkor az emberek adni fognak nekünk (ha nem adnak, az egy visszajelzés lesz, hogy ideje változtatni).”  (hvg.hu)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó