A rendőrség 750 ezerre büntetett egy dudáló tüntetőt, és bizonyítékként a Vadhajtások videóját használták fel

jog
2020 május 24., 14:08

Miután Hadházy Ákos független parlamenti képviselő bejelentette, hogy a nagyon magas bírságok miatt inkább nem szerveznek a kórházi ágyak kiürítése ellen dudálva tiltakozó demonstrációt a Lánchídhoz, egy újabb hírrel jelentkezett az ügyben.

link Forrás

Azt írta, az április 20-i tüntetés miatt egy tüntetőre kijárási korlátozással kapcsolatos magatartási szabályok megszegése és közúti közlekedési szabályok kisebb fokú megsértése miatt 750 ezer forintos pénzbírságot szabtak ki, ráadásul „bizonyítékként B. Zsolt főprovokátor videóit használják fel”. (Bede Zsolt a Vadhajtások arca, akit Tarlós István is bamba lúzernek tart, rendszeresen jelenik meg ellenzéki rendezvényeken hőbörögni, a Clark Ádám térre is többször elment, egyik alkalommal azt üvöltötte, hogy elütötte őt Hadházy.)

Az indoklás szerint Hadházy sajtótájékoztatója után több autó ment be a körforgalomba, ott több kört haladva dudáltak, pedig „semmilyen baleseti veszély nem volt, csupán a rendezvény célja miatt használták a járműveik dudáját”. Azt írják, a megbírságolt férfi is így tett. „A szabálysértés elkövetéséről a helyszínen jelen lévő videoblogger, Bede Zsolt videófelvételt készített, amelyet feltöltött a www.vadhajtasok.hu internetes weboldalra, amelyen jól látszik” a szabálysértés – írja a rendőrség, ami megjegyzi, hogy a férfi már elmúlt 70, ezért „a veszélyeztetett kategóriába tartozik”.

Rendőrök intézkednek a május 11-i dudálós tüntetésen.
photo_camera Rendőrök intézkednek a május 11-i dudálós tüntetésen. Fotó: Botos Tamás/444

Hadházy Ákos elmondta, hogy a megbírságolt 70 éves úr – akinek egyébként csak negyvenezres nyugdíja van – ligetvédő, és a rendőrség az indoklásában a korábbi szabálysértést is figyelembe vette, amikor döntött a bírság mértékéről. A tüntetőnek 30 napja van fizetni, illetve lehetősége van 900 óra közmunkával kiváltani, ha ezt nem teljesíti, 150 napra börtönbe zárják. Hadházyék a büntetések kifizetéséhez (ha a fellebbezés, jogi út valamiért nem járna sikerrel) pénzt gyűjtenek.