Mészáros túléli a járványt: 2,7 milliárdos negyedéves profit az Opusnál

PÉNZ
2020 május 30., 14:38
Mészáros Lőrincen nem fog ki a koronavírus
photo_camera Mészáros Lőrincen nem fog ki a koronavírus Fotó: botost/444.hu

„Az Opus Global Nyrt. az első negyedévben 2,704 milliárd forintos adózott eredményt ért el, szemben az előző év azonos időszakának 16,606 milliárd forintos veszteségével” - áll a cég első negyedéves jelentésében, amit szombaton tettek közzé az értéktőzsde honlapján.

Az Opus az év első három hónapját a közlemény szerint 534,907 milliárd forint mérlegfőösszeggel zárta, ami csaknem 17 százalékos csökkenés az egy évvel korábbi adatokhoz képest. Ez az energetikai társaságok, mindenek előtt az államtól előbb megvásárolt, durván veszteséges Mártai Erőmű újraértékesítéséből adódott.

Az Opus a jelek szerint alaposan spórolt az emberein ezidő alatt:

„a működési bevételeinek 16 százalékos mérséklődése, és a működési költségeinek 44 százalékos csökkenése következtében 4,796 milliárd forintos üzemi eredményt ért el konszolidált szinten.”

Az Opus Globalt a járvány a turizmuson keresztül ütötte meg: a HUNGUEST Csoport szállodáinak működését márciusban fel kellett függeszteni, és előrehozták az épületegyüttesek jövőre tervezett felújítását.

A munkavállalók több mint felét elküldték, miközben a Magyar Turisztikai Ügynökség Zrt. és a Kisfaludy2030 Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt.-től szállodafejlesztésre és létesítésre 17,7 milliárd forintos támogatást szavaztak meg nekik.

Ennek nyomán aztán a cég mintegy megkönnyebülve azzal folytatja a közleményt, hogy tőzsdei társaságként szerencsére „egy elhúzódó válság esetén sem kerül veszélybe az Opus Global Nyrt. működése.”

Az Opus Global Nyrt. részvényeivel továbbra is prémium kategóriájában kereskednek, pénteki záróáruk 271 forint volt. Az elmúlt egy évben a részvények legmagasabb ára 482,8 forint, legalacsonyabb ára pedig 129,2 forint volt.