Tucatjával vitték el a rendőrök azokat, akik egy letartóztatott újságíró mellett tüntettek Moszkvában

Pénteken folytatódtak az egyszemélyes tüntetések a moszkvai rendőr-főkapitányság épülete előtt. A tüntetők a független napilap, a Novaja Gazeta újságírójának, Ilja Azarnak, illetve azoknak az aktivistáknak a szabadon engedését követelték, kiket csütörtökön vettek őrizetbe, mert ugyanitt tüntettek. 

Fotó: SEFA KARACAN/Anadolu Agency via AFP

Csütörtök reggel egy orosz ellenzéki képviselőt, Szergej Mitrogyint is őrizetbe vettek, aki szintén Azar szabadon engedéséért tüntetett. A politikust pár perccel a megérkezése után már elő is állították. Délután már sokan jelentek meg az épület körül, de a járványügyi korlátozások miatt a legtöbben egyedül tüntettek. A Meduza információi szerint legalább 20 embert vittek el a rendőrök. 

Voltak újságírók, akiket úgy állítottak elő, hogy nem is csatlakoztak a tüntetőkhöz, hanem tudósítani voltak a helyszínen. A tüntetéseket egy letartóztatás-sorozat hívta életre: a moszkvai rendőrség nemrég vette őrizetbe Vladimir Vorontszovot, aki  a rendőri visszaélésekkel foglalkozó online közösség vezetője volt, és az interneten a rendőrombudsman néven is emlegették. 

Letartóztatásának hírére kezdett el tiltakozni egyedül a moszkvai kapitányság épülete előtt Viktor Nemytov aktivista, akit a rendőrség hamar őrizetbe vett. Azar a mellette való kiállás jegyében ment el szintén tiltatkozni, őt is letartóztatták, és 15 napnyi fogságra ítéltek. 

Azar az orosz közélet jól ismert alakja, hosszú újságírói pályafutása mellett számos rezsimellenes megmozdulás résztvevője és szervezője is volt az elmúlt években. 

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér