Tucatjával vitték el a rendőrök azokat, akik egy letartóztatott újságíró mellett tüntettek Moszkvában

külföld
2020 május 30., 05:54

Pénteken folytatódtak az egyszemélyes tüntetések a moszkvai rendőr-főkapitányság épülete előtt. A tüntetők a független napilap, a Novaja Gazeta újságírójának, Ilja Azarnak, illetve azoknak az aktivistáknak a szabadon engedését követelték, kiket csütörtökön vettek őrizetbe, mert ugyanitt tüntettek.

photo_camera Fotó: SEFA KARACAN/Anadolu Agency via AFP

Csütörtök reggel egy orosz ellenzéki képviselőt, Szergej Mitrogyint is őrizetbe vettek, aki szintén Azar szabadon engedéséért tüntetett. A politikust pár perccel a megérkezése után már elő is állították. Délután már sokan jelentek meg az épület körül, de a járványügyi korlátozások miatt a legtöbben egyedül tüntettek. A Meduza információi szerint legalább 20 embert vittek el a rendőrök.

link Forrás

Voltak újságírók, akiket úgy állítottak elő, hogy nem is csatlakoztak a tüntetőkhöz, hanem tudósítani voltak a helyszínen. A tüntetéseket egy letartóztatás-sorozat hívta életre: a moszkvai rendőrség nemrég vette őrizetbe Vladimir Vorontszovot, aki a rendőri visszaélésekkel foglalkozó online közösség vezetője volt, és az interneten a rendőrombudsman néven is emlegették.

link Forrás

Letartóztatásának hírére kezdett el tiltakozni egyedül a moszkvai kapitányság épülete előtt Viktor Nemytov aktivista, akit a rendőrség hamar őrizetbe vett. Azar a mellette való kiállás jegyében ment el szintén tiltatkozni, őt is letartóztatták, és 15 napnyi fogságra ítéltek.

Azar az orosz közélet jól ismert alakja, hosszú újságírói pályafutása mellett számos rezsimellenes megmozdulás résztvevője és szervezője is volt az elmúlt években.