Miniszterre vallott a máltai újságírógyilkosság koronatanúja

Christian Cardona, Málta egykori gazdasági minisztere ellen vallott az ügy koronatanúja, a saját közvetítői szerepét már korábban beismerő Melvin Theuma. Theuma állítása szerint Cardona 350 ezer eurót fizetett az oknyomozó újságíró Daphne Caruna Galizia meggyilkolásáért.

Caruna Galiziát, a máltai elit piszkos pénzügyei után nyomozó újságírót 2017. október 16-án otthona közvetlen közelében robbantották fel autójában. Az újságíró nyomozásaival számos korrupciós ügyet derített fel, ami miatt több magas rangú politikus és kormányzati tisztviselő került kellemetlen helyzetbe. Halála előtt egy erőműberuházásról jutott információkhoz, amelyben egy Yorgen French nevű üzletember is érintett volt.

Theuma vallomása szerint French is fizetett neki a gyilkosság megszervezéséért, Cardona gazdasági miniszter ezen felül adott neki 350 ezer eurót.

French-t 2019. november 20-án fogták el, amikor jachtján próbált elhajózni Máltából. Az ügyészség november 30-án emelt vádat az üzletember ellen Galizia meggyilkolásának kitervelése miatt. A vádhatóság szerint társtettesként terheli őt felelősség. A milliárdos tagadta bűnösségét. A gyilkosság ügyében gyanúsítottként hallgatták ki az azóta emiatt lemondott miniszterelnök, Joseph Muscat kabinetfőnökét is.(Via MTI)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó