Amerikában perlik a Google-t, amiért az inkognitó böngészésről is gyűjt adatokat

tech
2020 június 03., 10:22

Több millió felhasználó nevében perlik a Google-t az Egyesült Államokban, amiért a vállalat a Google Chrome böngésző privát üzemmódban való használata közben is gyűjt adatokat a felhasználókról - írja a BBC.

Három amerikai felperes, akiket Boies Schiller Flexner ügyvéd képvisel, 5 milliárd dollár kártérítést szeretne kicsikarni a Google-től és nemzetközi anyavállalatától, az Alphabettől emiatt.

A panasz a Google szerint azért nem megalapozott, mert a vállalat a böngésző minden egyes megnyitásakor figyelmezteti a felhasználót, hogy egyes szájtok privát böngészéskor is gyűjthetnek adatokat a felhasználó tevékenységéről. Például a Google Analytics segítségével, ami szerintük „segít az oldalak üzemeltetőinek minél pontosabban felmérni, hogy teljesít az általuk kínált tartalom vagy termék a közönség körében.

A beadvány viszont azt követeli a Google-től, hogy „azonnal hagyja abba a bújtatott és engedély nélküli adatgyűjtést lényegében minden amerikaitól, akinek számítógépe vagy mobiltelefonja van.”

A szerzői addig is azt tanácsolják az embereknek, hogy használjanak a Google Analytics-et kiiktató bővítményt a megfigyelésmentes böngészéshez.