Amerikában perlik a Google-t, amiért az inkognitó böngészésről is gyűjt adatokat

Több millió felhasználó nevében perlik a Google-t az Egyesült Államokban, amiért a vállalat a Google Chrome böngésző privát üzemmódban való használata közben is gyűjt adatokat a felhasználókról - írja a BBC.

Három amerikai felperes, akiket Boies Schiller Flexner ügyvéd képvisel, 5 milliárd dollár kártérítést szeretne kicsikarni a Google-től és nemzetközi anyavállalatától, az Alphabettől emiatt.

A panasz a Google szerint azért nem megalapozott, mert a vállalat a böngésző minden egyes megnyitásakor figyelmezteti a felhasználót, hogy egyes szájtok privát böngészéskor is gyűjthetnek adatokat a felhasználó tevékenységéről. Például a Google Analytics segítségével, ami szerintük „segít az oldalak üzemeltetőinek minél pontosabban felmérni, hogy teljesít az általuk kínált tartalom vagy termék a közönség körében.

A beadvány viszont azt követeli a Google-től, hogy „azonnal hagyja abba a bújtatott és engedély nélküli adatgyűjtést lényegében minden amerikaitól, akinek számítógépe vagy mobiltelefonja van.”

A szerzői addig is azt tanácsolják az embereknek, hogy használjanak a Google Analytics-et kiiktató bővítményt a megfigyelésmentes böngészéshez.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér