Amerikában perlik a Google-t, amiért az inkognitó böngészésről is gyűjt adatokat

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Több millió felhasználó nevében perlik a Google-t az Egyesült Államokban, amiért a vállalat a Google Chrome böngésző privát üzemmódban való használata közben is gyűjt adatokat a felhasználókról - írja a BBC.

Három amerikai felperes, akiket Boies Schiller Flexner ügyvéd képvisel, 5 milliárd dollár kártérítést szeretne kicsikarni a Google-től és nemzetközi anyavállalatától, az Alphabettől emiatt.

A panasz a Google szerint azért nem megalapozott, mert a vállalat a böngésző minden egyes megnyitásakor figyelmezteti a felhasználót, hogy egyes szájtok privát böngészéskor is gyűjthetnek adatokat a felhasználó tevékenységéről. Például a Google Analytics segítségével, ami szerintük „segít az oldalak üzemeltetőinek minél pontosabban felmérni, hogy teljesít az általuk kínált tartalom vagy termék a közönség körében.

A beadvány viszont azt követeli a Google-től, hogy „azonnal hagyja abba a bújtatott és engedély nélküli adatgyűjtést lényegében minden amerikaitól, akinek számítógépe vagy mobiltelefonja van.”

A szerzői addig is azt tanácsolják az embereknek, hogy használjanak a Google Analytics-et kiiktató bővítményt a megfigyelésmentes böngészéshez.

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!