Ipsos: Az amerikaiak többsége rokonszenvez a George Floyd halála miatti tiltakozással

külföld
2020 június 03., 09:46

Hétfőn és kedden reprezentatív felmérést készített az Egyesült Államokban a Reuters megbízásából az Ipsos közvéleménykutató cég. Ez alapján

az amerikaiak 64 százaléka „szimpatizál a most tüntető emberekkel”,

csak 29 százalékuk nem ért egyet velük, 9 százalékuk pedig bizonytalan.

A közvélemény-kutatás megmérte Trump elnök támogatottságát is a George Floyd halála miatt indult tiltakozáshullámra adott válaszaival kapcsolatban.

Eszerint a választási küzdelem előtt álló elnök válságkezelési cselekedeteivel

az amerikaiak 55 százaléka nem ért egyet, közülük 40 százalék pedig „erősen ellenzi”, amit az elnök csinál.

Biden előzi Trumpot

Egy másik felmérés az elnökjelöltek népszerűségére kérdezett rá a választók körében. Ez alapján a demokrata elnökjelölt, Joe Biden tíz százalékkal nagyobb népszerűségnek örvend, mint Donald Trump. Mióta áprilisban Trump egyedüli kihívója lett, soha nem volt ekkora előnye a regnáló elnökkel szemben.

Még a republikánus szavazótáboron belül is csökkent Donald Trump népszerűsége: a zavargásokra adott válaszaival, amik közül az eddigi legerősebb a katonaság bevetésének belengetése volt, csak a republikánus szavazók 67 százaléka értett egyet. Ebben a táborban Trump népszerűsége korábban magas, 82 százalékos volt.

A többség a békés tüntetésekben hisz

A közvélemény-kutatás eredményeiből az is látszik, hogy az emberek nagy része ha egyet is ért a tiltakozás céljával, elítéli az azt kísérő erőszakos cselekedeteket. A többség szerint nem az erőszak a megfelelő eszköz a tüntetések céljai elérésére.

A zavargásokra adott rendőrségi válasz erősen megosztja az embereket: a megkérdezettek 43 százaléka szerint a rendőrség „jó munkát végez” a helyzet kezelésében, míg 47 százalékuk az ellenkezőjét gondolja. Az előbbi táborban főleg republikánus, az utóbbiban főleg demokrata szavazók vannak.