Több millió hongkongi letelepedését tenné lehetővé Boris Johnson Nagy-Britanniában

Rendkívüli hírlevél
Amit 2021-ben azonnal tudni kell.

Véleménycikket írt a Times magazinba Boris Johnson brit miniszterelnök a hongkongi válságról. A cikkben azt ígérte, ha Kína nem áll el az ellentmondásos, Hongkong autonómiáját sértő nemzetbiztonsági törvény elfogadásától, „Nagy-Britannia nem fogja cserbenhagyni Hongkong népét”

és akár letelepedési engedélyt, vízumot is hajlandó felajánlani annak a mintegy 3 millió hongkongi állampolgárnak, akik jogosultak brit útlevelet szerezni az egykor brit gyarmati uralom alatt álló ázsiai városállamban.

A kínai parlament a múlt héten hagyta jóvá a Hongkong számára elkészítendő nemzetbiztonsági törvényjavaslatot, amelynek elfogadása után a kínai hírszerző ügynökségek zavartalanul tevékenykedhetnének Hongkongban.

„Hongkongban sokan félnek attól, hogy az eddigi életvitelük, amelynek fenntartását Kína vállalta, veszélybe került”

- fogalmazott Johnson, hangsúlyozva, ha Kína beigazolja a félelmüket, akkor az Egyesült Királyság nem tud majd vállat vonva elsétálni, alternatívát nyújt majd a hongkongiaknak.

Johnson felidézte, Nagy-Britannia korábban kötelezettséget vállalt, hogy a brit útlevéllel is rendelkező hongkongiak számára biztosítja a brit állampolgárság megszerzését és a letelepedés lehetőségét az országban.

Jelenleg mintegy 350 ezer embernek van brit útlevele Hongkongban, de további 2,5 millióan lennének jogosultak megszerezni azt. 

Johnson cikke szerint a nemzetbiztonsági törvény elfogadása esetén a brit kormány változtatna a bevándorlási szabályokon, és a brit tengerentúli útlevéllel rendelkező hongkongiaknak először 12 hónapig, majd később ezt meghosszabbítva, biztosítaná a letelepedés és a munkavállalás, végül az állampolgárság felvétele lehetőségét. (Reuters)

2013-as indulásunk óta 2021 lesz a 444 történetének legfontosabb éve. Hamarosan teljesen megújulunk, és teszünk egy nagy lépést arra, amerre a világ legjobb újságjai haladnak. A minden eddiginél színvonalasabb, tartalmasabb cikkek, videók, podcastok felé, egy olyan üzleti modellben, ami hosszú távon is garantálhatja a függetlenségünket, és ezért rátok, az olvasóinkra támaszkodik.

Csak veletek szövetségben tudunk túlélni és erősödni, ezért hoztuk létre a Kört azok számára, akik szívesen csatlakoznának a 444 közösségéhez, és támogatnák a munkánkat. A technikai fejlesztés zajlik, a feladat nem kicsi, minden erőnkkel azon vagyunk, hogy mihamarabb a végére érjünk. És közben olyan nagy dobásokra is van időnk, mint legújabb dokumentumfilmünk, A gyilkosok emlékműve.

Csatlakozz a 444 Körhöz, a független, minőségi sajtó támogatóinak közösségéhez!

Ha pedig már korábban csatlakoztál hozzánk, de úgy érzed, rászolgáltunk a további támogatásodra, itt tudsz segíteni.

Köszönjük!!444!!!