Több millió hongkongi letelepedését tenné lehetővé Boris Johnson Nagy-Britanniában

Véleménycikket írt a Times magazinba Boris Johnson brit miniszterelnök a hongkongi válságról. A cikkben azt ígérte, ha Kína nem áll el az ellentmondásos, Hongkong autonómiáját sértő nemzetbiztonsági törvény elfogadásától, „Nagy-Britannia nem fogja cserbenhagyni Hongkong népét”

és akár letelepedési engedélyt, vízumot is hajlandó felajánlani annak a mintegy 3 millió hongkongi állampolgárnak, akik jogosultak brit útlevelet szerezni az egykor brit gyarmati uralom alatt álló ázsiai városállamban.

A kínai parlament a múlt héten hagyta jóvá a Hongkong számára elkészítendő nemzetbiztonsági törvényjavaslatot, amelynek elfogadása után a kínai hírszerző ügynökségek zavartalanul tevékenykedhetnének Hongkongban.

„Hongkongban sokan félnek attól, hogy az eddigi életvitelük, amelynek fenntartását Kína vállalta, veszélybe került”

- fogalmazott Johnson, hangsúlyozva, ha Kína beigazolja a félelmüket, akkor az Egyesült Királyság nem tud majd vállat vonva elsétálni, alternatívát nyújt majd a hongkongiaknak.

Johnson felidézte, Nagy-Britannia korábban kötelezettséget vállalt, hogy a brit útlevéllel is rendelkező hongkongiak számára biztosítja a brit állampolgárság megszerzését és a letelepedés lehetőségét az országban.

Jelenleg mintegy 350 ezer embernek van brit útlevele Hongkongban, de további 2,5 millióan lennének jogosultak megszerezni azt. 

Johnson cikke szerint a nemzetbiztonsági törvény elfogadása esetén a brit kormány változtatna a bevándorlási szabályokon, és a brit tengerentúli útlevéllel rendelkező hongkongiaknak először 12 hónapig, majd később ezt meghosszabbítva, biztosítaná a letelepedés és a munkavállalás, végül az állampolgárság felvétele lehetőségét. (Reuters)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér