Várhelyi Olivér: Az unió szolidáris a menekültekkel, és támogatnia kell a befogadó közösségeket

POLITIKA
2020 június 03., 18:45
Orbán Viktor és Várhelyi Olivér bővítési biztos, a brüsszeli Állandó Képviselet egykori vezetője
photo_camera Orbán Viktor és Várhelyi Olivér bővítési biztos, a brüsszeli Állandó Képviselet egykori vezetője Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsõdi Balázs/MTI/MTVA

Szerdán az Európai Bizottságban született egy javaslat arról, hogy növeljék a azoknak az országoknak a támogatását, amelyek sok menekültet fogadnak be.

A tervezet szerint több mint 580 millió eurót juttatna a Bizottság Jordániába, Libanonba és Törökországba.

Ebből az összegből 100 millió euró illetné Jordániát és Libanont, mert a statisztikák szerint ezekben az országokban legnagyobb az egy főre jutó menekültek száma a világon.

Az összeg legnagyobb hányadát Törökország kapná: ők az MTI közlése szerint 485 millió euró támogatáshoz jutnának a keretből, hogy az országban tartózkodó menekültek továbbra is részt vehessenek az unió humanitárius, szociális, biztonsági és integrációt segítő programjaiban.

Várhelyi Olivér szomszédsági és bővítéspolitikáért felelős uniós biztos azzal jelentette be az intézkedést, hogy „az unió szolidáris partnerországaival és az azok által befogadott menekültekkel.”

A magyar kormány által jelölt Várhelyi azt is nyilatkozta, hogy „mivel a szíriai válság továbbra is fenyegeti a régiót, az EU érdeke, hogy továbbra is támogassa a menekülteket befogadó helyi közösségeket, különösen a koronavírus-járvány alatt.”

Az uniós segélyek támogatást nyújtanak az oktatás, a szociális védelem és az egészségügyi fejlesztések terültén a szíriai válság elől elmenekült embereknek.
A Szíriában dúló háború 2015-ös kezdete óta Törökország mintegy 3,6 millió, Libanon 1,5 millió és Jordánia 1,8 millió menekültet fogadott be.