Várhelyi Olivér: Az unió szolidáris a menekültekkel, és támogatnia kell a befogadó közösségeket

Orbán Viktor és Várhelyi Olivér bővítési biztos, a brüsszeli Állandó Képviselet egykori vezetőjeFotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsõdi Balázs/MTI/MTVA

Szerdán az Európai Bizottságban született egy javaslat arról, hogy növeljék a azoknak az országoknak a támogatását, amelyek sok menekültet fogadnak be.

A tervezet szerint több mint 580 millió eurót juttatna a Bizottság Jordániába, Libanonba és Törökországba.  

Ebből az összegből 100 millió euró illetné Jordániát és Libanont, mert a statisztikák szerint ezekben az országokban legnagyobb az egy főre jutó menekültek száma a világon. 

Az összeg legnagyobb hányadát Törökország kapná: ők az MTI közlése szerint 485 millió euró támogatáshoz jutnának a keretből, hogy az országban tartózkodó menekültek továbbra is részt vehessenek az unió humanitárius, szociális, biztonsági és integrációt segítő programjaiban.

Várhelyi Olivér szomszédsági és bővítéspolitikáért felelős uniós biztos azzal jelentette be az intézkedést, hogy „az unió szolidáris partnerországaival és az azok által befogadott menekültekkel.”

A magyar kormány által jelölt Várhelyi azt is nyilatkozta, hogy „mivel a szíriai válság továbbra is fenyegeti a régiót, az EU érdeke, hogy továbbra is támogassa a menekülteket befogadó helyi közösségeket, különösen a koronavírus-járvány alatt.”

Az uniós segélyek támogatást nyújtanak az oktatás, a szociális védelem és az egészségügyi fejlesztések terültén a szíriai válság elől elmenekült embereknek.
A Szíriában dúló háború 2015-ös kezdete óta Törökország mintegy 3,6 millió, Libanon 1,5 millió és Jordánia 1,8 millió menekültet fogadott be.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér