Megjelent a Gustave Tiger új klipje, a Hungaria Aeterna

kultúra
2020 június 04., 14:05

A trianoni békeszerződés aláírásának 100. évfordulóján jelent meg a Gustave Tiger új dala és klipje, a Hungaria Aeterna. (Hamarosan ki is jön az új lemezük.)

link Forrás

Szabó Sz. Csaba, a 2010-es évek egyik meghatározó magyar zenekarának gitárosa és szintetizátorosa az Indexnek azt mondta: „Nem véletlenül van ezen a jeles évfordulón a premier, viszont ettől függetlenül a Hungaria Aeterna nem Trianonról szól, hanem inkább valami olyasmiről, hogy bár az ország elmúlt kábé 500 évét – némileg talán jogosan – nem szokás valami fényes sikertörténetnek tartani, azért az a tény, hogy különféle konstrukciókban azóta is létezik, mégiscsak egy szép bravúr, amit lehet értékelni, aminek lehet örülni. De amúgy ha valakinek a szám hallatán kedve támad visszafoglalni Erdélyt vagy bármit, az külön jó.” (Egyébként Bayer Zsolt is a magyarság sikertörténetéről beszélt Gulyás Mártonnak 2017-ben.)

A refrén így szól:

„Hang all the kings, hang all the commies, burn all the priests, kill all the men. Scythian storm, Cumanian thunder. Hungaria Aeterna.”

Szabó – aki egykor a Moog tagja is volt, illetve a Népi Papa és a Haverokban is zenél – a dalról a lapnak azt mondta: „Leginkább a klasszik Elephant 6-jellegű neopszichedelikus pop és az István, a király volt az inspiráció, de azért kicsit a kilencvenes évekbeli Stereolabre is akar hasonlítani, a tapsolós kiállást meg a világ egyik legjobb számából, a Mo-dettes White Mice című dalából nyúltuk. Azért a végeredmény persze a fentieknél valamivel rockosabb.” (Index)