Nézők nélkül, de helyszíni koronavírus-laborral rendezik meg a Forma-1-et Mogyoródon

Zárt kapuk mögött rendezik az idei Formula-1-es versenyt a Hungaroringen, hangsúlyozta a Hungaroring Sport Zrt. elnök-vezérigazgatója a 35. Magyar Nagydíj sajtótájékoztatóján csütörtök délután. Gyulay Zsolt hozzátette: bár nem lesznek nézők, a magyar szervezőknek nem lett könnyebb a dolga. A versenyhétvégére komplett konténervárost kell felhúzniuk, a csapatok csak nagyon szigorú protokollok közt mozoghatnak és dolgozhatnak. A kerítésen túli nézelődőkre is külön kell figyelni, a rendőrség és a biztonsági szolgálat közös feladata lesz a kíváncsiskodók távoltartása. A zártkapus futam miatt elmaradó jegybevétel veszteségét a Hungaroring azzal próbálta kompenzálni, hogy a futamrendezésért fizetendő jogdíjból alkudott, illetve a 2026-ban lejáró szerződést egy évvel meghosszabbították. 

Összesen mintegy hatmilliárd forintot tudtunk spórolni az államkasszának,

összegezte az alkudozást a vezérigazgató. A spórolás mellé: 2016-ban aláírt szerződés szerint a kormány összesen 146 milliárd forintot fizet, hogy 2026-ig minden évben legyen verseny. 

Fotó: Balogh Zoltán/MTI/MTVA

A magyar futam ideje alatt kötelező lesz a résztvevőknek a maszkhasználat, mondta a Semmelweis Egyetem rektora. Dr. Merkely Béla hozzátette: 

a versenyhétvégére teljes laborháttérrel lesznek jelen a Hungaroringen, a helyszínen levett PCR-tesztek eredményét akár 50 percen belül közölni tudják.

Palkovics László innovációs miniszter mint a nemzeti auto-motorsportért felelős kormánymegbízott bejelentette, hogy

a Hungaroring felújításának tervezése megkezdődött, ha elkészül, beütemezik és minden évben felújítanak majd valamit, hogy 2027-ben a mostanihoz képest egy teljesen új pálya jelenjen meg. 

A Nyíregyháza, Debrecen, Miskolc háromszögbe tervezett MotoGP-pálya mellett továbbra is elkötelezett a kormány. Palkovics tájékoztatása szerint a napokban létrehozzák a projektcéget.

Jelenleg zajlik a helyszín a pontosítása, a miniszter szerint tartható, hogy 2023-ban MotoGP-futamot rendezzenek az új pályán, előtte egy évvel pedig tesztversenyt.

Július 19-én rendezik a Forma-1-es világbajnokság magyar futamát, közölte kedden a sorozat kereskedelmi jogait birtokló Liberty Media. A Nemzetközi Automobil Szövetség által elfogadott naptár szerint július első két hétvégéjén az osztrák Spielbergben, a Red Bull Ringen két versenyt is rendeznek, majd a csapatok Magyarországra utaznak. A mogyoródi futam után két héttel Nagy-Britannia következik, Silverstone-ban szintén két egymást követő hétvégén lesz versenyez, majd Spanyolország, Belgium és Olaszország következik szeptember elejéig. 

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.