Újabb hatvan műholddal bővült Elon Musk megalomán projektje

tech
2020 június 04., 06:10

Szerdán hatvan újabb műholdat lőtt fel az Elon Musk vezette SpaceX a Starlink műhold-konstellációjába, melytől a vállalat a globális internetes lefedettség érdemi változását reméli hosszabb távon.

Ezzel immár 482 Starlink-műhold kering alacsony vagy közepes Föld körüli pályán, de ez még semmi, a tervek összesen 12 ezer műholdról szólnak. Hivatalos a projekt lényege, hogy a műholdlánc segítségével széles sávú internetet lehessen juttatni a Föld bármely pontjára. Musk korábban azt mondta, hogy legalább 400 műhold kell ahhoz, hogy minimális szintű internetet tudjanak biztosítani, és legalább 800 ahhoz, hogy a szolgáltatás mérsékelt minőségű lehessen. A tervek szerint ez még idén megvalósulhat.

Starlink-műholdak az égen, Belgium felett áprilisban
photo_camera Starlink-műholdak az égen, Belgium felett áprilisban Fotó: KURT DESPLENTER/BELGA via AFP

Már most is a SpaceX tulajdonában van a valaha volt legnagyobb műholdflotta, és mint a Space.com megjegyzi, már a projekt elindulása óta heves kritikák érik a Starlinket csillagászok és tudósok részéről, mivel a SpaceX mesterséges műholdlánca annyira világos, hogy az már zavarja a csillagászati megfigyeléseket.

De nem csak a tudományos élet szereplői közül ellenzik sokan a projektet, hanem vannak, akik egyszerűen a csillagos eget féltik Elon Musk terjeszkedésétől. A fényszennyezés miatt a nagyvárosokból már így sem sok látható a csillagokból, de kevésbé beépített területeken még rá lehetett csodálkozni a végtelen űrre. Musk gigantikus projektje ezt is ellehetetlenítheti, hiszen a jövőben nagyobb eséllyel fogunk kiszúrni lassan vonuló műholdakat az égen, mint egy távoli csillagot.

A kritikákra válaszolva a SpaceX-nél elmondásuk szerint folyamatosan dolgoznak azon, hogy csökkentsék a műholdak fényességét, illetve fényvisszaverő képességét, és a most felküldött műholdak között már van olyan, amit speciális napellenző réteggel szereltek fel.