A régióban Magyarországnál csak Ukrajnában és Romániában volt több áldozata a járványnak az elmúlt két hétben

járvány
2020 június 05., 13:23

Éppen három hónapja jelentették be az első két, hivatalosan is igazolt koronavírus fertőzöttet Magyarországon. A rendszeresen beharangozott tömeges fertőzés időszaka végül nem jött el, Müller Cecília tiszti főorvos csütörtökön már azt mondta, hogy a járvány nyugvópontra érkezett, bár továbbra is napi 10-20 új fertőzöttet találnak.

A három hónap alatt összesen 3970 fertőzöttet találtak hivatalosan, az áldozatok száma 542.

A járvány különböző csúcsai Magyarországon ezek voltak:

A legtöbb áldozatot egyetlen napról április 19-én jelentették, akkor 17 hunytak el.

A legtöbb új fertőzöttet április 10-én jelentették, a Pesti úti idősotthonban lakóit tesztelték.

A legtöbb aktív eset május 4-én volt, 2055. Kisebb döccenőkkel, de jelentősen csökkent azóta ez a szám, jelenleg 1183-an küzdenek a vírussal.

A magyar egészségügyet nem érte olyan hirtelen terhelés, amivel ne tudott volna megbirkózni. A 33 ezer üres kórházi ágyra messze nem volt szükség, május legelején volt a legtöbb kórházban lévő koronavírusos, valamivel ezer felett. Hatvan körül volt az egyidőben lélegeztetőgépre szorulóknál a legmagasabb adat.

Az orvosi egyetemek által elvégzett nagymintás felmérésen alapuló becslések szerint néhány tízezer magyar eshetett át összesen a fertőzésen, nagy részük tünetmentesen vagy enyhe tünetekkel.

Orbán Viktor általában Ausztriát emlegette, mint a kísérleti laboratóriumunkat. Ausztriában sokkal intenzívebb volt a járvány felfutása, mostanra viszont kevesebb az aktív beteg, mint nálunk. Szlovákia esetében Orbán is megjegyezte, hogy Magyarországnál sikeresebben kezelte a vírust. Csehországot is úgy emlegette a miniszterelnök, mint amire érdemes figyelni. (Mindhárom országban jóval többet teszteltek, mint nálunk. A csehek például 460 ezer tesztnél járnak, mi 202 ezernél, az 5,5 milliós Szlovákiában 185 ezert tesztet végeztek el.)

Egymillió lakosra számolva Ausztriában és Romániában volt magasabb az áldozatok száma.

A járvány áldozatainak a száma csökken ugyan Magyarországon, de március 28-a óta nem volt még olyan nap, amikor nem jelentettek volna halálesetet. Az elmúlt két hétben Szlovákia ebben sokkal jobban áll, Ausztriában is jelentősen javult a helyzet.

A régióban csak Ukrajnában és Romániában volt több áldozata a járványnak az elmúlt két hétben.

Az új fertőzöttek száma Szlovákiában, Horvátországban és Szlovéniában is minimálisra csökkent az elmúlt 2 hétben. Románia és Ukrajna áll rosszubbul nálunk. A növekedést arányosan számolva Csehországgal nagyjából együtt mozgunk, de ott többet tesztelnek.

Ugyanakkor miközben korábban az új esetek majdnem harmada is szociális otthonokhoz kötődött, itt már visszaszorult a járvány. Annyira, hogy az országos tisztifőorvos a héten már feloldotta a teljes látogatási tilalmat.