“Az ember segítő kezet nyújt és szinte leköpik”

politika
2020 június 05., 03:12

„Visszaéltek azzal, hogy békejobbot nyújtottam, nem gondolom, hogy ez egy ilyen találkozón megengedhető.”

Ezt Igor Matovic szlovák miniszterelnök nyilatkozta a szlovákiai magyar nyelvű Pátria Rádiónak arról, ami a keddi, általa szervezett történelmi eseményen történt. Az előző választást nyerő Olano párt vezetője ugyanis a magyar származású lakosság felé tett gesztusból Trianonra emlékező eseményt szervezett a pozsonyi várba, ahová meghívott 100 felvidéki magyart, akiket magyar nyelven köszöntött egy békülékeny beszédben.

Arról beszélt, hogy a jövőbe érdemes nézni és nem érdemes boncolgatni a 20. század történelmi felelősségeit. Illetve hogy érti a szomorúságot Trianon miatt, de az „olyan történelmi folyamatok eredménye volt, melyek során a magyar elit sok hibát vétett, és több rosszul időzített lépést tett. Ugyanakkor meg kell érteni azt is, hogy ami az egyiknek veszteséget és igazságtalanságot jelentett, az másoknak esélyt és lehetőséget hozott.”

Matovic szerint a történelmi Magyarország a „miénk” is volt, a szlovákok a magyarok mellett harcoltak a törökök ellen, és évszázadokon át; „legyen hát merszünk kimondani, hogy a magyar történelem a mi közös történelmünk. Hogy a magyar királyok a mi közös királyaink voltak.”

A miniszterelnök a mostani Pátria-interjúban arról beszélt, hogy milyen meglepetés érte, amikor az eseményen az MKP képviselői egy olyan memorandumot adtak át neki, amit sokan autonómiakövetelésként értékeltek.

Ez belpolitikailag rosszul jött a gesztusa miatt a szlovák médiában egyesek által eleve kritizált miniszterelnöknek.

Matovic szerint az MKP „engedett a politikai kisebbségi komplexusának”, amikor az eseményt arra használta fel, hogy a sajtófigyelmet meglovagolva memorandumot adjon át neki. Az izgalmas Pátria-interjúban, ami itt hallgatható meg, arról beszélt, hogy a párt szerinte teljesen felesleges feszültséget kelt. A miniszterelnök emlékeztetett arra, hogy támogatta, hogy a szlovákiai magyarok kettős állampolgárok lehessenek és a megemlékezéssel is a magyaroknak akart baráti jobbot nyújtani.

Matovic az interjúban utalt arra is, hogy az MKP korábban is visszautasította az ajánlatát. Az előző választás előtt a politikus ugyanis felajánlotta a pártnak, hogy induljanak közös listán, ahol 14-15 parlamenti befutó helyet ígért nekik. De a párt - egyes sajtóhírek szerint a Fidesz nyomására ezt elutasította. Ahogy azt is, hogy azzal a Fidesz által nyíltan rühellt, Bugár Béla-féle Híd-Most párttal induljon együtt, amelyik lejáratta magát a sötét ügyekbe keveredett előző kormánykoalíció támogatásával. Az eredmény: Matovic Olano-ja megnyerte a választást, a szlovákiai magyarok pedig a rendszerváltás óta először parlamenti képviselet nélkül maradtak.

Az MKP lépésének azonnali következménye is lehet. Szó volt ugyanis arról, hogy a magyarok lakta vidékeken államigazgatási csúcspozíciókba, járási hivatalvezetői székekbe helyeznének magyar politikusokat, például az MKP-ból. Matovic a Pátriának arról beszélt, hogy az MKP-val már nem akar erről tárgyalni.

Az MKP keddi lépése azért volt meglepő, mert a pozsonyi várban rendezett eseményről a magyar kormánnyal is egyeztettek a szervezők, és Szijjártó Péter maga is gesztusként értékelte a magyarok meghívását.