Ledöntötték, és az Avonba hajították Bristol híres szülöttjének szobrát

külföld
2020 június 07., 16:15

Világszerte tüntetéseket tartottak vasárnap a rasszizmus ellen, George Floyd halálára emlékezve. A budapesti tüntetésről itt számoltunk be. Nagy-Britanniában is sok városban sokan tüntettek, többek között Bristolban is.

A bristoli tüntetők ledöntötték a város híres szülöttjének, Edward Colstonnak a szobrát. Colston 1636 és 1721 között élt, parlamenti képviselő is volt, és mesés vagyont szerzett rabszolga-kereskedelemből, Afrikából Amerikába hurcoltatott több ezer embert. Colston vagyonának jelentős részét bristoli intézményekre, iskolákra és templomokra hagyta, ezért kapott szobrot a városról.

A tüntetők azonban úgy gondolták, hogy nem jár szobor egy rabszolga-kereskedőnek, ezért ma ledöntötték Colston szobrát, a nyakára térdeltek, végighúzták a város utcáin, majd az Avon folyóba hajították, ezekről itt két videó is látható:

link Forrás

A városban mintegy tízezren vettek részt a demonstráción, annak ellenére, hogy a koronavírus járvány miatt a rendőrség és az egészségügyi miniszter is ellenjavallotta a tüntetést.