Több mint egy hónap tengeri fogság után léphet Máltára több száz menekült

külföld
2020 június 07., 14:57

A máltai kormány több mint egy hónap után engedélyezte 425, a Földközi-tengerből kimentett menekült partra lépését. A menekülteket április 30. és május 7. között vették fel mentőhajókra, azonban a járványra hivatkozva nem engedték kikötni őket. A máltai kormány turistáknak készült sétahajókat vett inkább bérbe, és ezeken szállásolta el azóta a menekülteket.

A négy kisebb kirándulóhajón kezdetben jól tűrték a tengeri fogságot a menekültek, de öt hét elteltével a legénység szerint kezdtek beleőrülni az emberek az összezártságba, a tengeri viharokba, a kilátástalanságba. Az egyik hajó kapitánya kétségbeesve jelezte, hogy a menekültek azzal fenyegetik, hogy túszul ejtik a legénységet, ha fél órán belül nem kapnak engedélyt a partra szállásra. A máltai kormány ekkor lépett, és engedélyezte a hajók kikötését.

Menekültek Málta felé (a kép még 2019 augusztusában készült, nem a most partra érkezőket ábrázolja).
photo_camera Menekültek Málta felé (a kép még 2019 augusztusában készült, nem a most partra érkezőket ábrázolja). Fotó: ANNE CHAON/AFP

A máltai kormány most azt követeli, hogy az EU-s tagállamok osszák szét a menekülteket. Az EU-s tagállamok önkéntes felajánlásokat tehetnek, de korábban csak Portugália és Franciaország fogadott be Málta közelében kimentett embereket. (Guardian, Malta Today)