Több mint egy hónap tengeri fogság után léphet Máltára több száz menekült

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

A máltai kormány több mint egy hónap után engedélyezte 425, a Földközi-tengerből kimentett menekült partra lépését. A menekülteket április 30. és május 7. között vették fel mentőhajókra, azonban a járványra hivatkozva nem engedték kikötni őket. A máltai kormány turistáknak készült sétahajókat vett inkább bérbe, és ezeken szállásolta el azóta a menekülteket.

A négy kisebb kirándulóhajón kezdetben jól tűrték a tengeri fogságot a menekültek, de öt hét elteltével a legénység szerint kezdtek beleőrülni az emberek az összezártságba, a tengeri viharokba, a kilátástalanságba. Az egyik hajó kapitánya kétségbeesve jelezte, hogy a menekültek azzal fenyegetik, hogy túszul ejtik a legénységet, ha fél órán belül nem kapnak engedélyt a partra szállásra. A máltai kormány ekkor lépett, és engedélyezte a hajók kikötését.

Menekültek Málta felé (a kép még 2019 augusztusában készült, nem a most partra érkezőket ábrázolja).Fotó: ANNE CHAON/AFP

A máltai kormány most azt követeli, hogy az EU-s tagállamok osszák szét a menekülteket. Az EU-s tagállamok önkéntes felajánlásokat tehetnek, de korábban csak Portugália és Franciaország fogadott be Málta közelében kimentett embereket. (Guardian, Malta Today)

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!