A francia rendőrségnél betiltják a fojtófogást

külföld
2020 június 08., 16:58

Christophe Castaner francia belügyminiszter hétfőn bejelentette, hogy a francia rendőrségnél betiltják a fojtófogást, és a jövőben a rendőriskolákban sem fogják tanítani a nyak olyan megragadását, ami esetleg fulladást okozhat. Az intézkedés azután jött, hogy világszerte tízezrek tüntettek a 46 éves afroamerikai George Floyd halála miatt a rendőri brutalitás és a rasszizmus ellen.

Christophe Castaner belügyminiszter
photo_camera Christophe Castaner belügyminiszter Fotó: ISA HARSIN/AFP

A tiltás különösen vonatkozik a nyakra térdelésre, ami az amerikai Minneapolisban George Floyd halálát is okozta, miután a rendőrök azzal a gyanúval intézkedni kezdtek a férfi ellen, hogy hamis húszdollárossal fizetett egy kisboltban.

George Floyd halála után Párizsban is tüntettek, ezen kívül a francia rendőrséget is sokszor vádolták az utóbbi években rasszizmussal és túlzottan erőszakos fellépéssel. Az utóbbi napokban éppen azért indult vizsgálat a párizsi rendőrségen belül, mert a gyanú szerint rendőrök rasszista posztokat tettek közzé zárt Facebook-csoportban, és Rouenben is zajlik egy hasonló nyomozás.

A France 24 szerint szombaton legalább 23 ezer ember tüntetett francia városokban a rasszizmus és a rendőri erőszak ellen.