Kétharmadmilliárd forint közpénzt fizet ki a Nemzeti Bank két hatalmas, giccses szoborért

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

667 millió forint. 

Ekkora összeget fizet ki a Magyar Nemzeti Bank két kortárs szoborért, amik közül az egyiket köztéren, a Krisztinavárosban, a Vérmező oldalában, a Magyar Telekom egykori, a jegybankhoz került székháza előtt állítanak fel - írja a G7. A másikat pedig odabent, az irodaház jókora aulájában függesztik majd föl a mennyezet alá.

Látványterv.

A köztéri szobor egy egymással harcoló medve-bika-páros lesz, nem is akármekkora: tízméteres talapzaton álló, 3-4 méter magas figurákat kell elképzelni. Maga a motívum kifejezetten gyakori, a két állatfigura a tőzsdei emelkedést és esést szimbolizálja.

Ezért 197 millió fizet az MNB.

A benti alkotás témája egy harmincméteres, gigantikus ezüst pénzfelhőből kiugró kilenc aranyszínű oroszlán lesz, feltehetőleg a megalománia és a közpénzből költés emlékműve. Ez önmagában 470 millió forintba kerül. Összehasonlítésképp: nagyjából ennyibe került a Kossuth tér felújításakor újraöntetett, óriási méretű, bronz domborművekkel díszített hatalmas kő talapzaton álló Andrássy Gyula-lovasszobor. 

A szobrokért fizetett összeg nagyságát tökéletesen érzékelteti, hogy Szőke cégének, a nagy köztéri megrendelésekben dúskáló Dante Birodalom Kft-nek öt év alatt összesen volt ennyi bevétele. 

A G7 cikke szerint

“a jegybanki tulajdonban lévő MNB-Ingatlan Kft. külön kérte a Közbeszerzési Hatóságot, hogy verseny nélkül ennek a cégnek adhassák a megbízást, mivel a szobrok olyan egyedi művészeti alkotások, amiket csak meghatározott gazdasági szereplő szállíthat le.”

A gazdasági lap által megtekintett közbeszerzési dokumentáció szerint az MNB nem alkudozott, hanem egy nap után elfogadta a művész által kért összeget.

A 2018-as országgyűlési választáson elmaradt az ellenzéki összefogás, a Fidesz pedig újra kétharmados többséget szerzett. Az ide vezető titkos tárgyalásokról, és a színfalak mögött zajló belső küzdelmekről szól a MAKRO legfrissebb száma. Magyari Péter, a 444 egyik legismertebb oknyomozó újságírója hónapok át készített háttérinterjúkat a hazai politikai élet legbefolyásosabb szereplőivel, és ezek alapján keresi a választ a magyar demokrácia alapkérdésre: “Leváltható-e még választásokon a kormány?”

Megveszem a Makrót