Herman van Rompuy szerint ő maga kérte, hogy oszlassák föl a bölcsek tanácsát, mert nem tudtak megegyezni a Fidesz ügyében

külföld
2020 június 09., 18:33

A hétvégén interjú jelent meg egy osztrák lapban Wolfgang Schüssel korábbi osztrák kancellárral, amiben egyebek mellett beszélt a néppárti bölcsek tanácsáról is. A tanácsnak az lett volna a feladata, hogy megítélje, ki kell-e zárnia az Európai Néppártnak a Fideszt, mert a magyar kormány megsérti a a jogállamiságot. Schüssel, aki a tanács egyik tagja volt, azt mondta, Donald Tusk, az Európai Néppárt új elnöke állította le Fidesz értékelését. Ez alapján Deutsch Tamás kedden meg is vádolta Tuskot azzal, hogy megsértette a Néppárt és a Fidesz korábbi megállapodását.

Az Európai Néppárt most kitette a Twitterre Heman van Rompuy, az Európai Tanács volt elnökének közleményét, amiben a bölcsek tanácsát is elnöklő belga politikus azt írta, ő maga kérte, hogy oszlassák fel a bölcsek tanácsát, a tagok ugyanis nem tudtak közös nevezőre jutni a magyarországi helyzet megítélésében, így Rompuy nem látta értelmét a közös munkának.

link Forrás