Áprilisban több mint egy évtizedes mélypontra süllyedt a menedékkérők száma Európában

migráció
2020 június 10., 15:29

Több mint egy évtizedes mélypontra süllyedt a menedékjog iránt beadott kérelmek száma áprilisban Európában, ami főleg a koronavírus-járvány terjedésének megfékezését célzó rendkívüli intézkedésekkel, például a határok lezárásával magyarázható – írta az Európai Menekültügyi Támogatási Hivatal (EASO).

A jelentés adatai szerint a menedékkérelmek száma áprilisban 8730 volt, ami 86 százalékos csökkenést jelent a februári 61 421-hez képest.

Február és március között az EU-s tagállamokban beadott kérelmek száma 44 százalékos csökkenést mutatott, ekkor kezdték el a schengeni térségen belüli mozgás korlátozását és a külső határok lezárását.

Az uniós hivatal adatai szerint januártól áprilisig a legtöbb kérelmet szíriai, afgán, venezuelai és kolumbiai állampolgárok adták be.

A menedékkérőknek az elmúlt években egyre nehezebb lett Európába jutni. Az EU szigorúan ellenőrzi a szárazföldi migrációs útvonalakat, és segélyt juttat Líbiának és Törökországnak a tengeri átkelések megakadályozására. Áprilisban Olaszország jelentette be, hogy a jövőben nem engedi a civil szervezetek által üzemeltetett mentőhajók kikötését a koronavírus-járvány miatt, Málta pedig azt közölte, hogy nem biztosítja a tengeren átkelő migránsok mentési műveleteit, és a járványhelyzetre való tekintettel nem engedélyezi a kimentettek partra szállását. (MTI/Reuters)