Szél és Hadházy kéri a konzultációs íveket

POLITIKA
2020 június 10., 14:29

Szél Bernadett és Hadházy Ákos független képviselők (egykor az LMP társelnökei) arra kérik az embereket, hogy küldjék el nekik a kitöltetlen nemzeti konzultációs íveiket. Az így indított mozgalommal kívánják jelezni, hogy sokaknak nem tetszik a párbeszéd imitálása, a konzultációnak álcázott propaganda.

A kormány ezúttal 13 kérdést küld ki a lakosságnak. A kérdések nagy része a járvány elleni védekezésről szól - akarja-e, hogy Magyarország védekezzen, például kellenek-e védőfelszerelések - továbbá el lehet utasítani Soros György tervét az európai válságkezeléséről, (ami valójában a spanyol kormány terve volt, és nem került az EU hivatalos intézményeinek napirendjére se), illetve a megerősítő válaszokkal lehet támogatni a kormányt a bevándorlás elleni küzdelmében is.

Hadházy és Szél képviselők szerint a nemzeti konzultációk csak propagandaeszközök, sugalmazott kérdéseikkel csak reklámnak jók, alkalmatlanok valódi társadalmi párbeszédre, és nem az országot érintő legfontosabb ügyekről szólnak.

2017 novemberében a két képviselő már azt is megmutatta, hogy a kormány bizonyítékok nélkül mond mindenféle számot arról, hogy hányan küldték vissza a kérdőíveket, hiszen semmilyen komolyan vehető nyilvántartást sem találtak, hosszas kutatás, és az íveket tároló raktárak személyes felkeresése után sem.

Nem adatbázis, nem verseny, hanem gesztus

Az üres ívek mostani gyűjtésének ötlete nem a képviselőké volt, hanem többen is ezt javasolták nekik. Azt mondták a 444-nek, hogy ez egy népi kezdeményezés, ők csak a szervezésben segítenek. "Az ötlet az embereké" - mondta Hadházy.

Mindketten hangsúlyozták, hogy nem szimpatizánsi adatbázist gyűjtenek: nem kíváncsiak rá, hogy kik küldik el az üres íveket, nem tartják meg a borítékokat, semmilyen nyilvántartás sem készül a feladókról. Abban sem akarnak versenyezni a kormánnyal, hogy hozzájuk hány darab ív kerül, mert a kormányzat számai ellenőrizhetetlenek.

Az akció arra jó, hogy kifejezhessék az ellenérzéseiket azok, akik ezt szeretnék. "Megmutathatjuk, hogy nem tűrünk némán, nem vonulunk a vágóhídra, mint az állatok" - mondta Hadházy. Szél Bernadett szerint rengeteg elfojtott érzés, indulat van az emberekben, amit valahogy békésen, de határozottan ki kell fejezni, például most egy levél feladásával.

Szél Bernadett és Hadházy Ákos
photo_camera Szél Bernadett és Hadházy Ákos, a konzultációs ívek gyűjtésének bejelentésekor.

Szél Bernadett szerint lenne miről konzultálni egyébként, például a paksi bővítésről, vagy a Budapest-Belgrád vasútról, amelyek szemben a nem létező Soros-tervvel valóban adósrabszolgaságba sodorják meglátása szerint az országot. Vagy szívesebben konzultálna a munkaügyi törvények további lazításáról, amit rabszolgatörvény 2.0-nak nevez, és amiről a kormány nem hajlandó a szakszervezetekkel beszélni. Vagy arról, hogy a kormány "különleges gazdasági övezetek" létrehozásával elvenné a települési önkormányzatoktól a nagyobb ipartelepeket, vagy az új NAT-ról, az egészségügyi dolgozók fizetéséről, a korrupcióról, a jogállamiságról, a propagandára költött milliárdokról.

A képviselők aktivisták segítségét is várják, akik a környezetükben több ívet is összegyűjtenek, és egyben feladják őket, augusztus 15-ig.

A Hadházy Ákos által létrehozott Tisztességes és Igazságos Társadalomért Alapítvány címére (1401 Budapest, Pf. 152.) várják az üres konzultációs lapokat.