Fennállása alatt először kapott amerikai olajat Fehéroroszország

energia
2020 június 11., 14:38

Fennállása alatt először kapott amerikai kőolajat Fehéroroszország – közölte a Belnyeftyehim sajtószolgálata.

A Captain amerikai tanker 77 ezer tonna Fehéroroszországnak szánt nyersolajjal pénteken kötött ki Klaipeda litván kikötőben. Innen az első szállítmány ma vasúti tartálykocsikon érkezett a novopolocki Naftan olajfinomítóba. A szállítás 10 napig tart majd, és 22-23 szerelvényt vesz igénybe.

A litván államvasutak szerint naponta 120 tartálykocsiban kb. 7 tonna olaj indul Novopolockba. A vilniusi amerikai nagykövetség szombaton „versenyképesnek” nevezte az amerikai United Energy Trading és a Getka meg a lengyel Unimot által lebonyolított üzletet, ami szerinte erősíti Fehéroroszország önállóságát és függetlenségét.

Vlagyimir Makej fehérorosz külügyminiszter azt mondta, az amerikai olajszállítmányok a beszerzési források diverzifikálását célzó állami politika részét képezik, az ország finomítórendszerének a 2020-ra és a későbbi évekre való stabil ellátásáért.

Klaipedába idén eddig 7 tankernyi szaúdi olaj érkezett Fehéroroszországnak, a legutóbbi május 12-én.

A Belnyeftyhim szerint az amerikai idén már a 12. alternatív eredetű (nem orosz), Fehéroroszországba érkező tankerszállítmány volt. Ezek mennyisége összesen meghaladta az 1 millió tonnát.

Minszk és Moszkva között árvita alakult ki az olajszállítmányokkal kapcsolatban. Amíg az előbbi ellentételezést követelt az olajár-kedvezmény megszűnése miatt, addig az utóbbi a Szövetségi Államról 1999-ben megkötött egyezmény elmélyítését sürgette.

A fehérorosz olajimport az úgynevezett orosz „adómanőver” miatt drágult meg, amivel Moszkva az elmúlt években több lépésben gyakorlatilag megszüntette a kiviteli vámot, de ennek ellensúlyozására megnövelte az ásványianyag-kitermelési adót. Oroszország korábban illetékmentesen szállított a nyugati szomszédjának. (MTI)