Járóka Lívia megsértődött, és beperli Hadházyt, de továbbra sem mutatja be az elszámolást

Új fejezet kezdődik a 444 életében.
Érdekel

Érdekes adatokat talált Hadházy Ákos független parlamenti képviselő, amikor megnézte a Járóka Lívia fideszes EP-képviselő, az EP alelnöke által alapított Járóka Lívia Tehetségmentő Egyesület gazdálkodását, illetve Járóka privát cége, a J.L.R. Consulting Kft. pénzügyeit.

Járóka Lívia az EP 2019. július 17-i ülésén.Fotó: Frederick Florin/AFP

Kiderült, hogy Járóka Lívia fideszes EP-képviselő jótékonysági egyesülete 2016-ban kapott 35 millió forint közpénzt, és bár az ilyen, adományokból működő szervezetek szinte mindig dokumentálják a tevékenységüket (ami bizonyos támogatásoknál kötelező is nekik) Járóka tényleges tevékenységének, vagyis az összeg elköltésének kevés online nyoma akad.

Ezzel szemben egy évvel később, 2017-ben Járóka minimális forgalmú magáncégének egyszer csak pont ekkora bevétele keletkezett. Járókánál hiába érdeklődtek, nem válaszolt sem a közérdekű adatigénylésre, sem a sajtókérdésre. Hadházy azt mondta, ha Járóka nem válaszol egy héten belül a kérdéseire, feljelenti.

Járóka este az MTI-nek küldött közleményében tagadta Hadházy Ákos „rágalmait”. Azt írta: Hadházy állításai minden valóságalapot nélkülöznek. Járóka azt írta

„Állításai személyemen kívül a családtagjaimat, a programban résztvevő diákokat, családjaikat és pedagógusainkat, valamint az általam képviselt roma közösség tagjait is mélyen sértik, amiért jogi úton kívánok elégtételt venni.”

A közlemény szerint a Járóka Lívia Tehetségmentő Egyesület (JALTE) szervezet és a Farkas János Program működési költségeivel átláthatóan és részletesen elszámolt, az Emberi Erőforrások Minisztériuma mindkét programot külön ellenőrzés alá vonta. A JLR Consulting Kft. és a JALTE Farkas János Program között semmi fajta kapcsolat nincs, a kft. bevételi forrása alapvetően építőipari tevékenység volt az adott évben – állítja Járóka, aki ezek szerint továbbra sem válaszol a kérdésekre, és nem mutatja be az elszámolást.

Járóka LíviaFotó: EP/Youtube

A Farkas János Program egyébként nagyon rejtélyes: a programnak nincs oldala, sőt említeni is jellemzően csak maga Járóka említette, hogy ilyen létezne. Valóban létezik egy Farkas János Alapítvány és annak van is egy Farkas János Grund Programja, de ehhez Járókáéknak semmi közük, ezek Mezei István 1990-es évek óta futó projektjei, és széles körben ismertek, hiszen Mezei – miközben roma gyerekek fociját szervezte – hozta létre az 1990-es évek elején a Cigányválogatottat, ami sok helyen játszott a világban, például a vatikáni gárdisták csapata ellen, és erről sokszor számolt be a sajtó.

De a 444 tudomása szerint Járókának a Mezei-féle Farkas János programhoz semmi köze. A kormányzati dokumentumban, ahol Járókáék 10 milliós támogatását indokolják, az állítólagos Farkas János Program részeként említik az európai kisebbségek 2016-os focitornáján, az Europeadán való részvételt, de az is Mezei projektje volt, amihez Járóka egyesületének nem volt köze.

Olvastátok, láttátok, hogy milyen világ lett itt. A járvány miatt fogynak a reklámok, a kormány miatt fogynak az újságok. Ebben a helyzetben a mi jövőnk is bizonytalanabbá vált, mint az elmúlt 7 évben bármikor. Ha folytatni akarjuk, akkor új fejezetet kell nyitnunk a 444 történetében.

Mi kitartóan mutatjuk, hogy milyen világ van. A szűkülő magyar nyilvánosság miatt most még fontosabb, hogy maradjon Magyarországon megbízható hírforrás. Olyan újságírók, akik megírják az igazat. Ehhez viszont - a ti segítségetekkel - változnunk kell.

Lépj a Körön belülre, regisztrálj, és járulj hozzá az újság működéséhez, cserébe még jobb, erősebb, nagyobb 444-et kapsz!

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó