Kövér: Európa addig marad önmaga, míg a magyar, szerb és más európai nemzetek leányai vállalják a gyermekáldást

POLITIKA
2020 június 11., 18:58

Európa addig marad önmaga, míg a magyar, szerb és más európai nemzetek leányai vállalják a gyermekáldást, és a családok a nevelési és oktatási intézményekkel együtt képesek bevonni minden gyermeket az európai keresztény kultúrkörbe megőrizve nemzeti identitásukat – mondta Kövér László, az Országgyűlés elnöke Nagybecskereken, ahol átadta a Boldogasszony Iskolanővérek lánykollégiumának felújított épületét.

„A múltunk nemcsak kötelez, hanem erőt is ad” – mondta a házelnök, aki szerint „1000 éves magyar múlt áll mögöttünk e tájakon is, amely ezer indokot szolgáltat arra, hogy minden megpróbáltatás, minden gyötrelem és aggodalom ellenére, bizakodva tekintsünk a jövőbe”.

Kövér azt mondta, a magyarság küldetése változatlan az elmúlt 1000 évben, ez a küldetés pedig nem más, mint magyarként megmaradni a Kárpát-medencében. „Napjainkra olyan magyar államot építettünk, amely szolgálja, és nem kiszolgáltatja a nemzetet. Köszönet a délvidéki magyarságnak mindazért a lelki, erkölcsi és politikai támogatásért, amelyet mindehhez nyújtottak. (…) Engedjék meg, hogy az Országgyűlés nevében tolmácsoljam Önöknek: a délvidéki magyarság mindig és mindenben számíthat Magyarország támogatására” – mondta.

Kövér szerint „napjainkra bebizonyítottuk, hogy a magyarság nemzeti összetartozása erősebb, mint azon erők, amelyek száz éve szét akartak szakítani”, ezért köszönetet mondott a délvidéki magyarságnak, ami nélkül nem lehet teljes a nemzeti összetartozás.

Kövér szerint Magyarország a gyarapodó szövetségeseivel együtt napjainkra elérte, hogy a Kárpát-medence és Közép-Európa hangja hallható legyen a nagyvilágban. „Szomszédainkkal együtt bebizonyítottuk, hogy meg tudjuk védeni nemcsak a saját, de egyben Európa határait is az illegális migrációtól, szomszédaink többségével erőinket össze tudjuk adni annak érdekében, hogy növeljük a térségünk biztonságát és jólétét, szomszédaink többségével egymás iránt kölcsönös tiszteletet tanúsítva elértük, hogy a Kárpát-medencét és Közép-Európát, annak minden nemzetét és országát Nyugaton és Keleten egyaránt újra megtanulják tisztelni mindazok, akiknek erre sok történelmi okuk volna, gyakran mégis megfeledkeznek erről” – mondta.

Végül arra kérte a vajdasági magyarokat, hogy a június 21-i szerbiai választásokon mindenhol támogassák a Vajdasági Magyar Szövetség jelöltjeit, „mert ez a garancia arra, hogy a magyar érdekekről a magyarok mellőzésével sehol se lehessen dönteni”.

Kövér László beszédet mond a Boldogasszony Iskolanővérek lánykollégiuma felújított épületének átadóünnepségén a vajdasági Nagybecskereken 2020. június 11-én.
photo_camera Kövér László beszédet mond a Boldogasszony Iskolanővérek lánykollégiuma felújított épületének átadóünnepségén a vajdasági Nagybecskereken 2020. június 11-én. Fotó: Rosta Tibor/MTI/MTVA

A lánykollégiumot a Boldogasszony Iskolanővérek vagyon-visszaszármaztatással kapták vissza. Az épületet teljesen magyar támogatásból újították és szerelték fel, a magyar kormány minderre 1,2 milliárd forintot adott.

A Boldogasszony Iskolanővérek 140 évvel ezelőtt érkeztek Temesvárról Nagybecskerekre, azóta is feladatuknak tekintik a gyerekek óvodai és iskolai oktatását, a lányok nevelését.

Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke a beszédében megköszönte a „nemzetben gondolkodó magyar kormánynak, hogy hittel állt a zárda felújításának ügye mellé”. (MTI)