Több mint száz embert vettek őrizetbe Londonban, amikor összecsaptak a rasszizmusellenes tüntetők és a szélsőjobbosok

2020 június 14., vasárnap 8:08

Száznál is több tüntetőt vettek őrizetbe a Scotland Yard vasárnap reggeli adatai szerint az előző nap kezdődött, hajnalba nyúló és sok helyen erőszakossá fajult londoni megmozdulások résztvevői közül. A tüntetésen rasszizmusellenes és szélsőjobboldali csoportok csaptak össze, és mindkét tábor többször összetűzésbe került a nagy erőkkel felvonult rendőri alakulatokkal is.

Fotó: STRINGER/Anadolu Agency via AFP

Szélsőjobboldali szerveződések, köztük a legnagyobb radikális csoport, a Britain First tagjai a hazafias emlékművek megvédésének céljával hirdették meg londoni demonstrációjukat, és több ezren meg is jelentek a londoni parlament előtti téren, ahol szinte azonnal összecsaptak a rendőrökkel, akiket üvegekkel, kövekkel, petárdákkal dobáltak. Boris Johnson kijelentette, hogy a rasszista huliganizmusnak nincs helye az utcákon, aki a rendőrökre támad, arra a jog a teljes erejével lesújt.

A tüntetés meghirdetett célja arra utalt, hogy rasszizmusellenes tüntetők egy héttel korábban, David Floyd halála ellen tiltakozó megmozdulásukon a nyugat-angliai Bristolban ledöntötték és a kikötő vizébe dobták Edward Colston egykori angol rabszolgakereskedő szobrát.

Fotó: Giulia Spadafora/NurPhoto via AFP

A Bristolban született Colston 1680-ban a Nyugat-Afrikából az amerikai kontinensre irányuló angol rabszolgakereskedelem monopóliuma, a Royal African Company tagja, 1689-ben alkormányzója lett. A II. Károly király alapította Royal African Company becslések szerint legalább 85 ezer afrikai rabszolgát - köztük nőket és gyerekeket - szállított Amerikába.

A Minneapolisból indult tüntetéssorozat Londonra is kiterjedt, és a tiltakozók a múlt héten Winston Churchill szobrát is megrongálták: festékszóróval azt írták a londoni parlamenttel szemben emelt szobor talapzatára, hogy az egykori brit miniszterelnök is rasszista volt. A mostani hétvégi tüntetések előtt a hatóságok védőburkolattal látták el Churchill szobrát.

Fotó: Hasan Esen/Anadolu Agency via AFP

A Scotland Yard vasárnapi adatai szerint meghaladta a százat a tüntetések során őrizetbe vettek száma, hat rendőr könnyebb sérüléseket szenvedett. A londoni rendőrség közleménye szerint a tüntetők közül sokan kifejezetten rendbontás és károkozás céljával vettek részt a demonstrációkon, és nem tettek eleget annak az előírásnak, amely szerint a tüntetéseket szombaton este 5 óráig be kellett volna fejezni.

Boris Johnson miniszterelnök a Twitteren azt írta, hogy a rasszista huliganizmusnak nincs helye a brit utcákon, és aki rendőrökre támad, a törvény teljes erejével találja szembe magát. Johnson szerint Churchill szobra folyamatos emlékeztetőként szolgál arra, hogy az egykori miniszterelnök mi mindent tett az ország és egész Európa megmentéséért a fasiszta és rasszista zsarnokságtól.

Fotó: STRINGER/Anadolu Agency via AFP

Emma Soames, Churchill unokája a BBC-nek azt mondta, hogy ha a tüntetések folytatódnak, nagyapja szobrát jobb lenne múzeumban elhelyezni. Hozzátette: Winston Churchill összetett történelmi személyiség volt, és nyilvánvalóan voltak olyan nézetei, amelyek ma elfogadhatatlanok, akkoriban azonban nem voltak feltétlenül azok. (BBC/MTI)