A szlovák miniszterelnök megismerkedett Orbán Viktorral, és rájött, hogy hamis képet alkotott róla a média alapján

POLITIKA
2020 június 15., 07:36

Igor Matovič szlovák miniszterelnök 2011-ben még annyira ellenségesen viszonyult Orbán Viktorhoz, hogy azt mondta, azért kellene magyar nyelvű csatorna a szlovák köztévénél, mert „a magyarjaink az Orbán TV-t nézik, mert nincs alternatívájuk. Mutassuk meg nagyságunkat, és drámaian megnő a lojalitásuk, emellett Orbánnak már nem lesz lehetősége kimosni a magyarjaink agyát.” Ehhez képest az utóbbi hetekben kifejezetten barátságosnak tűnik a két fél viszonya.

A Válasz Online-nak adott interjújában Matovič azt mondta, akkoriban ellenségesnek tartotta, hogy a Szlovákiában élő magyarok megkapták a kettős állampolgárságot. Állítása szerint ezt azért nem támogatta, mert attól tartott, hogy „drámaian megnövelné a magyargyűlölő Ján Slota támogatottságát. Azzal, hogy vettem ehhez a bátorságot az állampolgárság-osztás megakadályozásához, Slota és Szlovák Nemzeti Pártja (SNS) nem tudta kijátszani a magyar-kártyát, és sikerült kirekeszteni a szlovák politikából azt az idiótát”.

„(...) És van még valami. Amikor valamit nem ismerünk, a média segítségével próbálunk képet alkotni róla. Viszont

annak köszönhetően, hogy megismerkedtem Orbán Viktorral, kiderült, hogy hamis a média alapján róla alkotott képem”.

photo_camera Matovič és Orbán Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI/MTVA

Matovič az interjúban megígérte, hogy a kormányprogramnak megfelelően törölni fogják a Robert Fico-féle ellentörvényt, és engedélyezni fogják a kettős állampolgárságot, „amennyiben az illetőnek valós kötődése van ahhoz az országhoz, amelyben él”.

Ismét méltatlannak nevezte, hogy a magyar származású lakosság felé tett gesztusból szervezett, Trianonra emlékező eseményen a Magyar Koalíció Pártjának képviselői memorandumot adtak át neki. „Ha valóban a változtatás lett volna számukra fontos, és nem a marketing, már csak a régi ismeretségre való tekintettel is másképp oldották volna ezt meg. Visszaéltek az eseménnyel, és személyes célokra használták fel.”

A memorandumban többek közt az a követelés is szerepelt, hogy töröljék el a 75 éve elfogadott Beneš-dekrétumokat, ami a (cseh)szlovákiai magyarok kollektív bűnösségét is kimondja. Matovič erre azt mondta, „a kollektív bűnösség bármilyen elvének alkalmazása nem lesz egy európai ország jogrendjének sem alapja és része”, de nem ígérte, hogy ezen túlmenően intézkedni fog az ügyben.