„Csak az volt a fejemben, hogy ott fekszik a földön egy emberi lény”: megszóltalt a fekete férfi, aki kimentett a tömegből egy fehér ellentüntetőt

külföld
2020 június 15., 05:26

Szombaton hamar bejárta az internetet a kép, amin egy londoni rasszizmusellenes tüntető, Patrick Hutchinson a vállán menekít ki a tömegből egy fehér, szélsőjobboldali ellentüntetőt a két tábor összecsapása közben.

A jelenetre sokan az emberség megnyilvánulásaként tekintenek egy olyan időszakban, amikor világszerte a feketék rendszerszintű elnyomása, a rendőri erőszak és az egyenlőtlenségek ellen tiltakoznak.

„Nemzeti hős - így néz ki az emberség” - mondta például egy brit munkáspárti képviselő.

photo_camera Fotó: DANIEL LEAL-OLIVAS/AFP

Hutchinson elmondása szerint a barátaival együtt vette észre, hogy egy férfi elesett egy lépcsősor tetején. „A földre került, mire a barátaim odarohantak, és körbevették. Én értem oda utolsóként, a vállamra vettem, a többiek pedig körülálltak minket, nehogy bántódása essen” - nyilatkozta a BBC-nek a személyi edzőként dolgozó férfi.

„Nem gondolkoztam, csak az volt a fejemben, hogy ott fekszik a földön egy emberi lény. Nem lett volna jó vége, ha nem avatkozunk közbe. Azt tettük, amit tennünk kellett. Megakadályoztuk, hogy megöljenek valakit.”Egy másik interjúban Hutchinson arról beszélt, ugyanilyen közbelépésre lett volna szükség George Floyd halálakor, aki Minneapolisban rendőri intézkedés közben vesztette életét, kirobbantva ezzel a világméretű tiltakozáshullámot. „Ha másik három rendőrnek eszébe jutott volna közbelépni, és megakadályozni, hogy a kollégájuk azt tegye, amit tett, George Floyd még mindig élne.”

„Csak egyenlőséget akarok, egyenlőséget mindnyájunknak.”Szombaton 113 embert tartóztattak le a londoni tüntetésen, ahová szélsőjobboldali csoportok is érkeztek a szobrok megvédésére hivatkozva. Boris Johnson miniszterelnök hétfői cikkében gengsztereknek nevezte őket, de amellett érvelt, hogy békén kell hagyni a szobrokat.