A tajvani légierő elriasztott egy légtérsértő kínai harci repülőgépet

külföld
2020 június 16., 12:42

A tajvani légierő elriasztott egy kínai harci repülőgépet, ami rövid időre behatolt a sziget légterébe.

A kínai J-10-es típusú vadászrepülőgép a tájékoztatás szerint a kora reggeli órákban délnyugati irányból lépett be a sziget légvédelmi azonosítási övezetébe. A tajvani légierő szóbeli figyelmeztetése után a szigetről felszállt harci repülőgépek távozásra kényszerítették a betolakodót, nyomon követve az elrepülését.

Egy J-10-es
photo_camera Egy J-10-es Fotó: Wikipedia

Kínai harci repülőgépek a múlt héten kétszer sértették meg a tajvani légteret: június 9-én és 12-én. A június 9-i incidens azután történt, hogy az amerikai haditengerészet egyik, logisztikai műveleteket támogató, C-40A típusú szállító repülőgépe engedélyt kért és kapott a tajvani légtér használatára, illetve le is szállt az egyik helyi repülőtéren.

Kína komoly provokációnak és „illegális cselekménynek” minősítette az amerikai katonai repülőgép átrepülését Tajvan felett. Peking szerint ugyanis az 1949-től saját politikai vezetéssel rendelkező Tajvan a szárazföldi Kínához tartozó terület. Tajpej és Peking között ráadásul fagyossá vált a kapcsolat, miután a januárban újraválasztott Caj Jing-ven elnök vezette tajvani kormányzat elveti azt az 1992-es megállapodást, ami tartalmazza az „egy Kína”-elvet, aminek az elismerését Peking a mindenkori kétoldalú tárgyalások alapfeltételének tekinti. A kínai kormány azóta diplomáciai eszközökkel próbálja korlátozni Tajvan mozgásterét a nemzetközi színtéren, gazdasági nyomást alkalmaz vele szemben, és rendszeresen hadgyakorlatokat tart Tajvan közvetlen közelében.

Tajvan jelentős amerikai támogatást élvez, annak ellenére, hogy nincs hivatalos diplomáciai kapcsolata Washingtonnal. Az USA Tajvan első számú fegyverszállítója és kulcsfontosságú partnere. (MTI)