Három indiai katona meghalt a kínai katonákkal vívott konfliktusban

külföld
2020 június 16., 06:15

Három indiai katona meghalt egy kínai katonákkal vívott összecsapásban a vitatott hovatartozású kasmíri régióban, ahol már hosszabb ideje nézett farkasszemet egymással a kínai és az indiai hadsereg, de ahol hasonló haláleset évtizedek óta nem történt.

photo_camera Fotó: Piyal Bhattacharjee/The Times of India via AFP

A BBC összefoglalójában arról ír, hogy az indiai hadsereg tájékoztatása szerint a két hadsereg magasrangú tisztjei jelenleg is tárgyalnak, azzal a céllal, hogy enyhítsenek a kialakult helyzeten. A kínai fél viszont a Reuters tájékoztatása szerint fenyegetően lépett fel, és közölte, hogy India semmiképp se tegyen egyoldalú lépéseket. Kína szerint a mostani összecsapás előtt az indiai katonák lépték át a határt, és támadtak rá a kínai katonákra.

A két ország 1962-ben vívott egy rövid háborút, és akkor India komoly vereséget szenvedett. India szerint Kína jelenleg is mintegy 38 ezer négyzetkilométernyi területet foglal el az országukból, a több helyen is fennálló határvitákat az elmúlt évtizedek során számos alkalommal próbálták rendezni, mindig sikertelenül.

Az elmúlt években többször is sor került fizikai összecsapásokra is, de áldozatai ezeknek nem voltak.