Júliusban újraindul a lomtalanítás Budapesten

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Július 6-án újraindul a lakossági lomtalanítás Budapesten - jelentette be kedden a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. (FKF).

A lomtalanítás programját az FKF előre egyeztette a fővárosi önkormányzatokkal, elsőként a XIV. kerületben viszik el a kidobásra ítélt holmikat.

Az FKF Nonprofit Zrt. közleménye ugyanakkor hangsúlyozta, annak ellenére döntöttek a szolgáltatás újraindítása mellett, hogy a vállalat helyzetét továbbra is „rendkívül megnehezíti az NHKV Zrt. (közismert nevén a Kukaholding) magatartása, mellyel a járványhelyzetben is maradéktalanul teljesítő közszolgáltatót és több ezer elkötelezett, példamutatóan helytálló munkavállalóját hozza nehéz helyzetbe.”

A közlemény szerint ugyanis a Kukaholding még mindig adós az FKF-nek a budapestiek 2019. évi, és az idei év első öt hónapjából származó szemétdíj-befizetéseivel, ami komoly forráskiesést okoz a fővárosi hulladékkezelő cégnek.

Közölték, a három hónapos rendkívüli járványhelyzet miatt Budapesten összesen 61 lomtalanítási nap, így 61 körzet lomtalanítása maradt el, amit a szoros éves lomtalanítási program miatt már nem tudnak pótolni.

Az érintett nyolc kerület (III., VIII., XII., XIII., XV., XVI., XXI., XXII.) lakóit ezért úgy kompenzálja az FKF, hogy az előírt 150 helyett 400 kilogram/fő lom ingyenes beszállítását teszi lehetővé a XV. kerület, Károlyi Sándor utca 166. és XXII. kerület, Nagytétényi út 335. címen található hulladékudvaraiban, és további 400 kilogram lom ingyenes leadását a Pusztazámori Regionális Hulladékkezelő Központban.

További információk a lomtalanítás szabályairól és a csomag részleteiről elérhetőek az fkf.hu oldalon.

A 2018-as országgyűlési választáson elmaradt az ellenzéki összefogás, a Fidesz pedig újra kétharmados többséget szerzett. Az ide vezető titkos tárgyalásokról, és a színfalak mögött zajló belső küzdelmekről szól a MAKRO legfrissebb száma. Magyari Péter, a 444 egyik legismertebb oknyomozó újságírója hónapok át készített háttérinterjúkat a hazai politikai élet legbefolyásosabb szereplőivel, és ezek alapján keresi a választ a magyar demokrácia alapkérdésre: “Leváltható-e még választásokon a kormány?”

Megveszem a Makrót