Legalább 20 indiai katona meghalt a kínaiakkal való kasmíri összetűzésben

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Az indiai hatóságok szerint legalább 20 indiai katona meghalt a kínai hadsereg katonáival való összecsapásban a vitatott hovatartozású kasmíri régióban, Ladakhban. Legalább 45 éve ez volt az első halálos áldozattal járó összecsapás a területen.

Az indiai hadsereg eredetileg három indiai halottról számolt be, és arról, hogy mindkét oldalon több sebesült is volt, de órákkal később közölték, hogy több súlyos sérült is belehalt a sebesüléseibe. Helyi sajtójelentések szerint az indiai katonákat „agyonverték”, de a katonaság ezt nem erősítette meg.

Fotó: Faisal Khan/Anadolu Agency via AFP

India külügyminisztériuma azzal vádolta meg Kínát, hogy megszegte az előző héten kötött megállapodást, ami tiszteletben tartotta a tényleges ellenőrzési vonal (LAC) tiszteletét a Galwan-völgyben. Az indiai nyilatkozat szerint „erőszakos szembeszállítás történt a kínai fél azon kísérletének eredményeként, hogy egyoldalúan megváltoztassa az ottani állapotot”. Kína semmilyen veszteséget nem erősített meg, de Indiát azzal vádolta, hogy a határt átlépve a kínai oldalra került. (BBC)

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!

Kapcsolódó