Legalább 20 indiai katona meghalt a kínaiakkal való kasmíri összetűzésben

háború
2020 június 16., 16:10

Az indiai hatóságok szerint legalább 20 indiai katona meghalt a kínai hadsereg katonáival való összecsapásban a vitatott hovatartozású kasmíri régióban, Ladakhban. Legalább 45 éve ez volt az első halálos áldozattal járó összecsapás a területen.

Az indiai hadsereg eredetileg három indiai halottról számolt be, és arról, hogy mindkét oldalon több sebesült is volt, de órákkal később közölték, hogy több súlyos sérült is belehalt a sebesüléseibe. Helyi sajtójelentések szerint az indiai katonákat „agyonverték”, de a katonaság ezt nem erősítette meg.

photo_camera Fotó: Faisal Khan/Anadolu Agency via AFP

India külügyminisztériuma azzal vádolta meg Kínát, hogy megszegte az előző héten kötött megállapodást, ami tiszteletben tartotta a tényleges ellenőrzési vonal (LAC) tiszteletét a Galwan-völgyben. Az indiai nyilatkozat szerint „erőszakos szembeszállítás történt a kínai fél azon kísérletének eredményeként, hogy egyoldalúan megváltoztassa az ottani állapotot”. Kína semmilyen veszteséget nem erősített meg, de Indiát azzal vádolta, hogy a határt átlépve a kínai oldalra került. (BBC)