Trump óvatos rendőrségi reformot vezetett be

külföld
2020 június 16., 20:02

Óvatos rendőrségi reformokat vezetett be Donald Trump amerikai elnök, válaszul azokra a hetek óta tartó tiltakozásokra, amiket a fekete Georg Floyd meggyilkolása váltott ki.

A hatósági személyek fellépése, amikor erőszakot alkalmaznak, meg kell, hogy feleljen bizonyos alapszabályoknak – mondta Trump elnök a rendeletről, amit a washingtoni Fehér Házban rendfenntartó erők képviselői előtt írt alá.

photo_camera Fotó: Alex Wong/AFP

Fojtófogást az új szabályok szerint például csak életveszély esetén alkalmazhat a rendőr. Újítás az is, hogy a rendőrhatóságoknak ezentúl meg kell osztaniuk egymással azt az információt, ha egy egyenruhást túlzott erőszak alkalmazása miatt elmarasztaltak, ezzel ugyanis elejét lehet venni, hogy egy elmarasztalt rendőr egy másik rendőri szervnél helyezkedjen el. Emellett megvizsgálják annak a lehetőségét, hogy az amerikai rendőröket kevesebb „halálos fegyverrel” szereljék föl.

A Demokrata Párt szerint az intézkedések nem elegendőek, és több amerikai nagyváros is radikálisabb reformokat javasolt. Chuck Schumer, a szenátusban kisebbségben lévő demokrata párti képviselőcsoport vezetője azt mondta, a rendelet emellett nem teszi semmissé Trump elnök korábbi „uszító retorikáját”.

A 46 éves fekete férfit, George Floydot május 25-én Minneapolisban négy rendőr igazoltatás közben a földre teperte, és egyikük percekig térdelt a nyakán, annak ellenére, hogy a férfi többször is jelezte, hogy nem kap levegőt. Floydot kórházba vitték, de meghalt. A súlyos incidens a rasszizmus és a rendőri brutalitás elleni tüntetéseket váltott ki az Egyesült Államokban és a világ több országában. (BBC, MTI)