A hvg.hu szerint egyelőre könnyebb bejutni szakrendelésre, mint a járvány előtt

Egészségügy
2020 június 17., 05:21

Finoman szólva optimistának tartja a Magyar Orvosi Kamara (MOK) Kásler Miklós pénteki jóslatát, miszerint a koronavírus miatti lemaradást két hónap alatt be tudja majd hozni a magyar egészségügyi rendszer - írja a hvg.hu. Álmos Péter, a MOK alelöke szerint hiába old fel az EMMI egyre több járványügyi korlátozást, az, hogy a kórházak vezetői csak a miniszter engedélyével köthetnek újabb szerződéseket, továbbra is érvényben van, ez pedig megnehezíti a járvány idején kiesett 65 év feletti orvosok pótlását vagy újrafelvételét.

Sok idős orvost ugyanis egyszerűen elküldtek a kórházak, és ők ugyan elvben már áprilistól visszatérhettek, az adminisztratív akadály miatt nem tudják újrakezdeni a gyógyítást. Álmos szerint ráadásul sokan vannak köztük olyanok is, akik már nem is szeretnének visszatérni a szakmába, a MOK-hoz ugyanis sok ilyen jelzés érkezett idős orvosoktól, akik meglévő egészségi problémáik miatt a járvány végleges levonultáig, vagy az anyagi és általános megbecsültség hiánya miatt soha többé nem akarnak visszatérni a gyógyításhoz.

Mivel korábban az aktív magyar orvosok több mint negyede (összesek 27 százalékuk) nyugdíjas volt, a távozók hiánya várhatóan érződni fog majd a rendszer teljesítőképességén.

A hvg.hu azt írja, az összesítések szerint a kórházi beavatkozások várólistái valóban hosszabbak lettek, járóbeteg-szakrendelésre egyelőre könnyebb bejutni, mint a járvány előtt, sokan ugyanis „nem ébredtek még fel”, és nem foglalták újra a járvány miatt törölt időpontjukat. (hvg.hu)