Trumpék beperelték John Bolton volt nemzetbiztonsági tanácsadót

külföld
2020 június 17., 04:10

Donald Trump amerikai elnök kormánya beperelte kedden John Bolton volt nemzetbiztonsági tanácsadót, hogy megakadályozza könyvének megjelenését, mert a Fehér Ház szerint az titkos információkat tartalmaz, és Bolton megsérti ezáltal a kormánnyal 2018-ban megkötött titoktartási megállapodását.

Trump azért menesztette 2019 szeptemberében, 17 hónap után Boltont, mert heves vitáik voltak számos külpolitikai kérdésben.

Az elnök már hétfőn perrel fenyegette meg Boltont műve tervezett megjelenése miatt.

A könyv - amelynek címe: A szoba, amelyben a dolog történt: Egy fehér házi emlékirat - eredetileg márciusban jelent volna meg, de ezt kétszer elhalasztották, a legújabb terv szerint június 23-án kerülne a boltokba. A keresetet benyújtó szövetségi ügyész arra kéri a washingtoni szövetségi bíróságot, hogy kötelezze a Simon and Schuster kiadót a kötet visszatartására, amíg be nem fejeződik annak titokügyi ellenőrzése a nemzetbiztonsági tanácsban. Chuck Cooper, Bolton ügyvédje decemberben benyújtotta a kéziratot a tanácshoz, de az még nem végzett az ellenőrzéssel. Ellen Knight, a nemzetbiztonsági tanács információbiztonságért felelős igazgatója akkor azt mondta: a könyv csak akkor publikálható, ha törlik a benne szereplő titkos és szigorúan titkos információkat. Leszögezte, hogy a titkos információkat semmilyen más formában - például interjúban vagy szenátusi meghallgatás során - nem lehet nyilvánosságra hozni. Cooper ügyvéd azt állítja, hogy Bolton szakértők segítségével már minden titkos információt törölt a kéziratból.

A The New York Times című lap januárban megjelentetett részleteket az emlékiratokból. Ezek szerint például az elnök személyesen mondta Boltonnak, hogy addig nem folyósítják Ukrajnának a kongresszus által megszavazott katonai segélyt, amíg Kijev nem indít vizsgálatot a demokraták elnökjelöltségére pályázó Joe Biden egykori alelnök és a fia, Hunter Biden korrupciógyanús ukrajnai üzleti ügyeiben. Trump tagadja, hogy ilyen történt volna. (MTI)