Új-Zélandon újra megjelent a koronavírus, ezentúl a hadsereg felügyeli a karantént

külföld
2020 június 17., 04:57

Az Új-Zélandi Védelmi Erő, azaz a hadsereg fogja felügyelni az országba érkezők koronavírusjárvány miatt elrendelt elkülönítését - jelentette be Jacinda Ardern, az állam miniszterelnöke szerdai sajtótájékoztatóján.

Jacinda Ardern
photo_camera Jacinda Ardern Fotó: MARTY MELVILLE/AFP

A miniszterelnök szerint a döntés oka, hogy a karantén fenntartásáért felelős hatóságok „elfogadhatatlan hibát” követtek el, mikor hagyták, hogy két Nagy-Britanniából hazatérő nő elhagyja a karantént, hogy meglátogassák haldokló szülőjüket. Róluk később kiderült, hogy koronavírus-fertőzöttek, a szabad mozgásukkal pedig új löketett adtak a betegségnek Új-Zélandon, ahol azelőtt 24 napig nem regisztráltak új fertőzötteket. A miniszterelnök szerint a hadsereg fog gondoskodni arról, hogy ez a hiba soha ne ismétlődhessen meg, és ennek érdekében eltávolítják a karantént meghatározó jogszabályból azt a klauzulát is, ami alapján a két nőt hamarabb kiengedték.

Ardern elmondta azt is, hogy az állam határai továbbra is zárva maradnak mindenki előtt, csak hazatérő új-zélandi lakosokat engednek át. (Axios)