26 hónapot késhet a NASA Marsra küldött szondája, ha nem sikerül a jövő hónapban elindítani

Az amerikai űrügynökségnek nagyon pontosan meghatározott programja van a Mars felderítésére, és ennek legközelebbi lépcsőfoka az, hogy egy új szondát küldjenek a bolygóra. Ennek a jövő hónapban kellene indulnia az Egyesült Államokból.

A gond csak az, hogy a koronavírus nagyon lelassította és mostanáig lassítja a készülődést, márpedig, ha nem sikerült most elindítani a szondát, akkor legalább 26 hónapot kell várni a következő lehetőségre. Ennek oka, hogy a Föld és a Mars ezután 26 hónapig nem lesz a Nap azonos oldalán.

A NASA szerint, ha most lemaradnak, és több mint 2 évet kell várniuk, az nemcsak a Mars-program jelentős csúszását jelentené, de kb. félmilliárd dollár pénzügyi veszteséget is.

A most felküldendő, SUV-méretű szonda az élet nyomai után kutatna a Marson, és az általa gyűjtött mintákat évek múlva megpróbálják majd visszahozni a Földre. Ezen kívül az expedícióval tart egy kicsi robothelikopter is, ami az első rotoros jármű lenne, ami idegen bolygón repül. (Washington Post)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.