Egy brit cég genetikailag módosított szúnyogokat engedne szabadon Floridában

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Az Oxitec nevű brit biotechnológiai cég azt tervezi, hogy 750 millió genetikailag módosított hím szúnyogot enged szabadon Floridában és Texasban, és most a floridai agrár- és fogyasztóvédelmi hatóságtól meg is kapták erre az engedélyt. A módosított Aedes aegypti szúnyogokban olyan fehérje van, amik csökkentik a nőstény utódok túlélési esélyeit, ezzel pedig a tervek szerint nemcsak kevesebb szúnyog és szúnyogcsípés lesz, de kisebb esély is, a zika, valamint a dengue-láz terjedésére.

A múlt hónapban a floridai környezetvédelmi hivatal is engedélyezte a kísérletet, ami a cég szerint azért sem jelent veszélyt az emberekre, mert csak hím szúnyogokat engednek el, azok pedig nem csípnek.

Környezetvédők és a terv más kritikusai szerint azonban a kísérletnek nincsenek megfelelő hatástanulmányai, ezért tiltakoznak a Jurassic Park-kísérletnek is nevezett beavatkozás ellen. (Guardian)

A 2018-as országgyűlési választáson elmaradt az ellenzéki összefogás, a Fidesz pedig újra kétharmados többséget szerzett. Az ide vezető titkos tárgyalásokról, és a színfalak mögött zajló belső küzdelmekről szól a MAKRO legfrissebb száma. Magyari Péter, a 444 egyik legismertebb oknyomozó újságírója hónapok át készített háttérinterjúkat a hazai politikai élet legbefolyásosabb szereplőivel, és ezek alapján keresi a választ a magyar demokrácia alapkérdésre: “Leváltható-e még választásokon a kormány?”

Megveszem a Makrót