Egy brit cég genetikailag módosított szúnyogokat engedne szabadon Floridában

Az Oxitec nevű brit biotechnológiai cég azt tervezi, hogy 750 millió genetikailag módosított hím szúnyogot enged szabadon Floridában és Texasban, és most a floridai agrár- és fogyasztóvédelmi hatóságtól meg is kapták erre az engedélyt. A módosított Aedes aegypti szúnyogokban olyan fehérje van, amik csökkentik a nőstény utódok túlélési esélyeit, ezzel pedig a tervek szerint nemcsak kevesebb szúnyog és szúnyogcsípés lesz, de kisebb esély is, a zika, valamint a dengue-láz terjedésére.

A múlt hónapban a floridai környezetvédelmi hivatal is engedélyezte a kísérletet, ami a cég szerint azért sem jelent veszélyt az emberekre, mert csak hím szúnyogokat engednek el, azok pedig nem csípnek.

Környezetvédők és a terv más kritikusai szerint azonban a kísérletnek nincsenek megfelelő hatástanulmányai, ezért tiltakoznak a Jurassic Park-kísérletnek is nevezett beavatkozás ellen. (Guardian)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.