Kína ellenlépésekkel fenygeti az Egyesült Államokat az ujgur átnevelőtáborokkal kapcsolatos szankciók miatt

külföld
2020 június 18., 02:38

Ellenlépéseket helyezett kilátásba Kína, miután Donald Trump amerikai elnök aláírt egy törvényt, amely a Kínában élő ujgur kisebbséggel kapcsolatos, és szankciókat helyez kilátásba az ujgurok elleni fellépést vezető kínai hivatalnokokkal szemben - derült ki a kínai külügyminisztérium csütörtökön kiadott közleményéből.

Peking felszólította Washingtont, hogy „korrigálja a hibáját”, és ne használja fel a törvényt Kína érdekeinek megsértésére. A minisztérium szerint a muszlim vallású ujgurok lakta nyugat-kínai Hszincsiang-Ujgur Autonóm Területtel kapcsolatos kérdések nem az emberi jogokról, a nemzetiségről, vagy a vallásról, hanem az erőszak, a terrorizmus és a szeparatizmus elleni küzdelemről szólnak. A külügyi tárca megerősítette Peking korábban ismertetett álláspontját az ügyben, miszerint az amerikai törvény gúnyt űz Kína erőfeszítéseiből, amelyek a terrorizmus és radikalizmus ellen irányulnak, ráadásul beleavatkozik az ország belügyeibe.

Miután washingtoni idő szerint szerdán az amerikai elnök aláírta, az ujgurok emberi jogairól szóló törvény jogerőre emelkedett. Az amerikai képviselőház által május végén elfogadott törvény büntetőintézkedéseket tesz lehetővé az ujgur kisebbség "tömeges internálásáért felelős kínai vezetők" ellen. Egyéb szankciók mellett az ujgurok emberi jogainak megsértéséért felelős kínai kormánytisztviselőktől megvonnák az esetleges amerikai beutazási vízum lehetőségét.

Nemzetközi jogvédő szervezetek és az ENSZ megfigyelői szerint legalább egymillió embert - zömmel a muszlim vallású ujgur, illetve kazah népcsoportokba tartozókat - zártak átnevelő táborokba Hszincsiangban. A kínai kormány álláspontja szerint az ujgur kisebbség lakta területen fenntartott központok önkéntes alapon biztosítanak képzést azoknak, akiknek az életére „hatással volt a terrorizmus, és radikalizálódtak”. Peking továbbá tagadja azt a vádat, hogy a központokban a bentlakókat rossz bánásmódban részesítenék, vagy bántalmaznák.

Ezzel ellentétbe azonban az utóbbi években sorra kerültek felszínre közvetlen és közvetett bizonyítékok arról, hogy az átnevelőtáborok nem önkéntesek, családokat szakítanak szét, és sokan nem jönnek haza élve a táborokból. (Guardian, MTI)