Koronavírus-fertőzésben halt meg az őserdővédő indiántörzsfőnök

A koronavírus vitte el Paulinho Paiakant, az amazonasi őserdő egyik legismertebb bennszülött védelmezőjét - írja a BBC.

A 65 éves Paiakan a kayapó indiántörzs főnöke volt, és az 1980-as években vált ismertté, amikor részt vett a brazíliai Belo Monte vízi erőmű megépítése elleni civil ellenállásban.

Paulinho Paiakan a rohamrendőr-sorfal előtt egy 2017 áprilisi bennszülött közösségek szervezte tüntetésenFotó: GERT PETER BRUCH/AFP

Ezután sokat támadták a törzsfőnököt. 1998-ban elítélte a bíróság a 18 éves lánya megerőszakolásáért, és tettestársként a feleségét is bűnösnek találták. Paiakan barátai és aktivistatársai szerint azonban ezek koholt vádak voltak a törzsfőnök ellen, amik a hiteltelenítését és az elhallgattatását szolgálták.

Paiakan szerdán hunyt el egy Pará állambeli kórházban. Ezen a vidéken különösen súlyos volt a járvány, és leginkább a bennszülött közösségeket sújtotta.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér