Visszavonul Szabó Gabriella, olimpiai bajnok kajakos

sport
2020 június 18., 10:22

Bejelentette visszavonulását Szabó Gabriella háromszoros olimpiai, kilencszeres világ- és kilencszeres Európa-bajnok kajakos - írja az MTI.

A 33 éves sportoló csütörtökön, sajtótájékoztató keretében közölte döntését Kulcsár Krisztián, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke, Schmidt Gábor, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) elnöke és Őze István, az Újpesti Torna Egylet klubigazgatója társaságában. Az esemény elején a résztvevők egyperces néma felállással emlékeztek a szerdán, illetve csütörtökön elhunyt két háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázóra, Kárpáti Györgyre és Benedek Tiborra.

Szabó Gabriella azt mondta, hogy hosszú ideje érlelődött benne a döntés, hogy abbahagyja a versenysportot. „Az utolsó olimpiai ciklus nem úgy sikerült, mint a korábbi három és az én életembe drámaként köszöntött be a tokiói játékok elhalasztása. Két hónapig húztam a döntést, de végül arra jutottam: sem magammal, sem a következő évi párostársammal nem szeretném megtenni azt, hogy esetleg labilis alapokon álljak. Így végül úgy határoztam, lezárom a mögöttem lévő 25 évet” - fogalmazott a sportág örökös bajnoka, az MTI tudósítása szerint „elcsukló hangon”.

A csapathajó-specialista Szabó Gabriella a KSI-ben (1995-2006) kezdett kajakozni, majd a Dunaferr SE (2006-2008), a Bp. Honvéd (2008-2019) és végül az UTE (2019-2020) versenyzője volt. Pályafutása legnagyobb sikereit a 2012-es londoni és a 2016-os riói olimpián érte el: előbbin négyesben, utóbbin pedig párosban, illetve négyesben szerzett aranyérmet - mindhárom győzelme alkalmával csapattársa volt az ötszörös olimpiai bajnok Kozák Danuta. Az ötkarikás játékokról még egy érme van, 2008-ban, Pekingben ugyancsak a kvartett tagjaként második lett. Van kilenc világbajnoki arany-, és egy-egy ezüs- és bronzérme is. A sikereit kizárólag párosban és négyesben aratta, jellemzően vezérevezősként.