Kína állítólag szabadon engedett tíz indiai hadifoglyot

2020 június 19., péntek 7:11

Indiai sajtójelentések szerint Kína szabadon engedett a Galván folyó völgyében zajló összecsapás során fogságba esett tíz indiai katonát, köztük egy alezredest és három őrnagyot. A Hindu című lap katonai forrásokra hivatkozik beszámolójában, amit a kormány hivatalosan nem erősített meg. Igaz, a kormány hivatalosan azt se erősítette meg, hogy katonái fogságba estek volna.

Satnam Singh, a Galván-völgyi összecsapás egyik halottjának koporsóját kísérik családtagjai és a falubelijei. Fotó: NARINDER NANU/AFP

A Galván folyó völgyében zajló összecsapásról független forrásokból lehetetlen tájékozódni, a területet kínai és indiai oldalon is a hadsereg tartja szoros ellenőrzése alatt, civilek, újságírók nem közelíthetik meg. A hírek szerint az összecsapás résztvevőinél fegyverek nem voltak, de botokkal, kövekkel, sőt, az indiaiak vádjai szerint a kínaiak szögekkel kivert vasrudakkal felfegyverkezve csaptak össze. Kína hivatalosan semmilyen veszteséget nem ismert el, indiai részről legalább húsz halálos áldozata, és legalább 76 sérültje volt a harcoknak. Az indiai sajtóban terjedő, ki tudja, milyen forrásból származó és mennyire megbízható hírek szerint a kínaiak legalább negyven katonájukat vesztették el.

A hétfői összecsapás volt az első halálos kimenetelű az elmúlt legalább 45 évben a két ország hadserege között, melyek 1962-ben vívtak háborút a térség ellenőrzéséért. (Via BBC)