2050-re a téli olimpiát rendező városok fele képtelen lesz megtartani a játékokat a klímaváltozás miatt

sport
2020 június 22., 08:31

A 19 téli olimpiát megrendező város közül 10 képtelen lesz 30 év múlva megtartani a játékokat, 2080-ra pedig mindössze 6 városban lesz elegendő hó a rendezvényhez, írja kutatásában a Rapid Transition Alliance (RTA) zöld ügyekkel foglalkozó szervezet.

A jelentés szerint a klímaváltozásnak köszönhetően a világon mindenhol emelkedni fog a hőmérséklet, ami a hegyekben, ahol a legtöbb téli sporteseményt rendezik meg, kevesebb hóval és gyorsabb olvadással fog együtt járni.

Már a 2010-es vancouveri téli olimpiai játékokon is arra panaszkodtak a szervezők, hogy a rekordmeleg próbára tette őket a pályák felkészítésében. A 2014-es szocsi téli játékokon pedig több versenyző panaszkodott hóhiányra és arra, hogy az olvadó havon nehéz manőverezni. Az ilyen kondíciók a sportolók teljesítményére is hatással vannak, például a 2010-es olimpiához képest Szocsiban a síelők és snowboardosok között 5 százalékkal kevesebben tudták befejezni a futamukat, és 10 százalékkal több baleset is történt.

A klímaváltozás lassítása érdekében a jelentés írói azt javasolják, hogy a 2030-as játékoktól kezdve zárják ki azokat a sportszövetségeket, akik nem karbonsemlegesek. Emellett azt is javasolják, hogy 2030 után töröljenek minden olyan sporteseményt, ami nem karbonsemleges, mert már így is kifutottunk az időből. (insidethegames.hu)