2050-re a téli olimpiát rendező városok fele képtelen lesz megtartani a játékokat a klímaváltozás miatt

A 19 téli olimpiát megrendező város közül 10 képtelen lesz 30 év múlva megtartani a játékokat, 2080-ra pedig mindössze 6 városban lesz elegendő hó a rendezvényhez, írja kutatásában a Rapid Transition Alliance (RTA) zöld ügyekkel foglalkozó szervezet.

A jelentés szerint a klímaváltozásnak köszönhetően a világon mindenhol emelkedni fog a hőmérséklet, ami a hegyekben, ahol a legtöbb téli sporteseményt rendezik meg, kevesebb hóval és gyorsabb olvadással fog együtt járni. 

Már a 2010-es vancouveri téli olimpiai játékokon is arra panaszkodtak a szervezők, hogy a rekordmeleg próbára tette őket a pályák felkészítésében. A 2014-es szocsi téli játékokon pedig több versenyző panaszkodott hóhiányra és arra, hogy az olvadó havon nehéz manőverezni. Az ilyen kondíciók a sportolók teljesítményére is hatással vannak, például a 2010-es olimpiához képest Szocsiban a síelők és snowboardosok között 5 százalékkal kevesebben tudták befejezni a futamukat, és 10 százalékkal több baleset is történt.

A klímaváltozás lassítása érdekében a jelentés írói azt javasolják, hogy a 2030-as játékoktól kezdve zárják ki azokat a sportszövetségeket, akik nem karbonsemlegesek. Emellett azt is javasolják, hogy 2030 után töröljenek minden olyan sporteseményt, ami nem karbonsemleges, mert már így is kifutottunk az időből. (insidethegames.hu

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér