Észak-Korea 12 millió propagandalapot szórna szét Dél-Korea fölött

külföld
2020 június 22., 06:03

Észak-Korea háromezer léggömb segítségével 12 millió propagandalapot tervez szétszórni Dél-Korea fölött, amelyeken azt hirdetnék, hogy a déli elnök megszegte a két ország közti megállapodást, írja az AP.

A dél-koreai védelmi miniszter azt mondta, a kormány reakciója attól függ majd, milyen eszközzel terjesztik szórólapjaikat az északiak. Mivel az időjárási viszonyok éppen nem a legmegfelelőbbek, akár drónokat is bevethetnek. Eközben az MTI azt írja, az észak-koreai hadsereg bejelentette, hogy visszaállítják a határon a propaganda-híradásokat sugárzó hangszórókat, amelyeket a két ország közötti katonai feszültség csökkentését célzó 2018-as egyezmény aláírása után szereltek le.

photo_camera Zajlik a propagandalapok előkészítése az észak-koreai állami hírügynökség fotóján Fotó: STR/AFP

Korábban egy dél-koreai aktivista is azt ígérte, hogy csütörtök környékén egymillió szórólapot fog szétszórni Észak-Korea fölött az 1950-53-as koreai háború 70. évfordulójának alkalmából.

A két ország közt hetek óta nő a feszültség, hivatalosan azért, mert Észak-Korea szerint Dél-Korea felől rendszeresen küldenek be rendszerellenes szórólapokat az országba.

Múlt kedden Észak-Korea jelezte, készek katonákat vezényelni a két országot elválasztó demilitarizált zónába. Ezután dél-koreai források jelentették, hogy az észak-koreai rezsim felrobbantotta a határmenti Keszong városában eddig működő irodát, amely a Dél-Koreával folytatott kétoldalú kapcsolatok hivatalaként működött