Vidnyánszky Attiláék szerint politikai okokból tiltakoznak a színművészetisek

oktatás
2020 június 22., 04:48

„Nehezen elhessegethető az az érzés, hogy az SZFE jelenlegi »küzdelmének« politikai motivációi vannak, mely érzés, elolvasva az Egyetem néhány vezetőjének nyilatkozatait, meglehetősen világosnak és egyértelműnek tűnik” - áll a Vidnyánszky Attila vezette Magyar Teátrumi Társaság (MTT) vasárnap közölt nyílt levelében, amit a Színház- és Filmművészeti Egyetem oktatási rektorhelyettesének és a Hallgatói Önkormányzat bizottsági elnökének címeztek.

A levél pénteki keltezésű, vagyis még az előtt született, hogy vasárnap több százan tüntettek az egyetem alapítványi tulajdonba vonása ellen. Azt üzenték, a Parlament ne fogadja el az SZFE alapítványi fenntartásúvá alakításáról szóló törvényjavaslatot, mert az nem biztosítja az egyetem Alaptörvényben rögzített autonómiáját. Az SZFE vezetése májusban a sajtóból értesült róla, hogy a korábban kijelölt ütemezés helyett már a következő tanévet az új működési modellben kezdi meg az intézmény, vagyis „ijesztően kevés” idő jut a felkészülésre.

photo_camera Vidnyánszky Attila Fotó: Balogh Zoltán/MTI/MTVA

Az MTT szerint érthető, hogy „a változás sokakat aggódással tölt el”, de „a félelmeket el kell oszlatni, és tilos azokat felelőtlenül táplálni. Ebben komoly felelősségük van az SZFE polgárainak is”.„Furcsa azt tapasztalni, hogy az SZFE modell-váltásával lényegében megegyező átalakulás előtt álló felsőoktatási intézmények egyikében sem kavart port a változás. Úgy fest, mindegyik intézmény belátta a változásokból fakadó lehetőségeket. Egy másik, nem kevésbé fontos művészeti felsőoktatási intézmény, a MOME esetében már látszanak az átalakulásból fakadó előnyök, amelyeket az az egyetem ki is kíván használni.”A levélben - amit a bevezető szerint azért írtak, mert az egyetem arra kérte őket, hogy fogalmazzák meg kérdéseiket, véleményüket az SZFE modellváltásával kapcsolatban, és tájékoztassák Palkovics László miniszert az átalakulásról tartott konzultációról - lesújtóan írnak az intézmény állapotával kapcsolatban.

Az MTT szerint „az SZFE infrastrukturális állapota, épületeinek, előadótermeinek minősége siralmas, a munka- és oktatási körülmények az Egyetemen gyászosak. Az Egyetem vezetése az elmúlt évtizedekben nem volt képes ezt a helyzetet megszüntetni, egyetlen kormányzattal sem jutottak ebben dűlőre. Az SZFE oktatási munkájának minőségét a szakma jelentős többsége régóta alacsony színvonalúnak tartja. Az SZFE tudományos munkája csak egy partikuláris értéktartományban elemezhető, és ezt az értéktartományt sem az általános elfogadottság, sem az időállóság nem jellemzi.”

photo_camera A vasárnapi tüntetés résztvevői Fotó: Ács Dániel

Kritizálják az egyetemet azért is, mert egyre kevesebb végzett színészhallgató helyezkedik el kőszínházakban. „Ennek elsősorban az az oka, hogy az egyetem oktatói közössége a független szféra felé orientálja a hallgatókat, mely bár szakmailag érdekes és fontos kihívás, ugyanakkor az ország színháznézőinek kiszolgálása szempontjából megengedhetetlen. A tanári kar nem viseli a felelősséget a közpénzből fenntartott kőszínházaink szakemberekkel történő ellátása iránt!”„Az SZFE oktatási, tudományos és menedzsment tevékenysége az elmúlt évtizedek során nem újult meg és nem tudott felfrissülni. Változatlanul ugyanazon szakmai kör folytat oktatási gyakorlatot az egyetemen, merev és elavult struktúrákhoz ragaszkodva, beszűkült elképzelések mentén. Mindezen fentiek igazolják, sőt elengedhetetlenné teszik, hogy a hazai színházi és filmes felsőfokú képzésben változások történjenek, a felsőoktatási autonómia messzemenő figyelembevételével.”Azt írják, az átalakítás éppen növeli az autonómiát, „hiszen a közvetlen állami irányítás helyett egy szakmai alapon szerveződő alapítvány látja majd el a fenntartói feladatokat”, ezen kívül biztatóbb és távlatosabb lesz a finanszírozási helyzet is.