A színművészetis hallgatók attól tartanak, a kormány elvenné az autonómiájukat

„A hallgatók méltatlannak tartják, hogy az egyetem vezetősége a sajtóból értesül egy olyan fontos információról, mint az alapítványi fenntartásúvá válás előrehozott időpontja, megítélésük szerint ez nem partneri viszonyra enged következtetni” - írják nyilatkozatukban a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) hallgatói, mert május végén kiderült, hogy a kormány már most szeptembertől alapítványi fenntartásba szervezi ki az egyetemet, felborítva az eredeti ütemezést. 

A hallgatók azért is tiltakoznak, mert a minisztérium nem válaszolta meg az egyetemi vezetés modellváltással kapcsolatos kérdéseit, és nem vette figyelembe, hogy a rendelkezésre álló időnél többre van szükség a modellváltás előkészítéséhez. Azt írják, 

„nem érzik magukat biztosítva afelől, hogy az egyetem a jövőben is megmaradhat olyan autonóm intézménynek, ahol az oktatásban a művészeti értékek állnak mindenek felett, ahol a tanárok és diákok a szabad, kreatív gondolkodás jegyében dolgoznak továbbra is, politikai befolyásoltságtól mentesen. Szeretnék, hogyha a fenntartó minisztérium írásban biztosítaná őket és az egyetemet afelől, hogy az oktatásban ilyen tekintetben nem történik változás”.

Az Uránia épülete, ami a kiszervezéssel szintén az alapítvány tulajdonába kerülFotó: Róka László/MTI/MTVA

Ezen kívül elutasították a „balliberális” címkét, és rágalomnak nevezték, hogy az egyetemen ideológiák mentén folyna a képzés.

„(...) felmerül tehát a kérdés, hogy miért kell mégis rágalmakkal szembesülnie egyetemüknek. A hallgatók szeretnék kifejezni, hogy az egyetemet lejárató híreszteléseket igazságtalannak, és csak a megbízható újságírás keretein kívül értelmezhetőnek tartják.”

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó