Matolcsy nem tágít: továbbra is növekedést vár 2020-ra a jegybank

444 Hírlevelek
Hírleveleink házhoz visznek mindent, amit tudni kell.

Továbbra is gazdasági növekedést vár idén a Magyar Nemzeti Bank, legfrissebb Inflációs jelentésének kedden publikált fő számai szerint 0,3-2 százalék között nőhet az idén a magyar GDP, 3,2-3,3 százalékos infláció mellett.

Jövőre a növekedés 3,8-5,1 százalékosra gyorsulhat, majd 2022-ben 3,5-3,7 százalék között lehet - állítja az MTI szerint a jegybank.

Az infláció 2021-ben is 3,2-3,3 százalék lehet, majd a következő évben a 3,0 százalékos szintre lassul.

Az előző, márciusi Inflációs jelentésében a jegybank  2,0-3,0 százalékos gazdasági növekedéssel és 2,6-2,8 százalékos inflációval számolt 2020-ra, megjegyezve, hogy az előrejelzés bizonytalansága nagy. Akkor, 2021-re 4,0-4,8  százalékos GDP-növekedést prognosztizáltak, 2022-ben pedig 3,5 százalékot.

A világ más, kevésbé szerencsés országaiban a legtöbb központi bank és az elemzők is GDP-csökkenést várnak 2020-ra, a fejlett országokban egészen nagyot, akár két számjegyűt. Matolcsy optimizmusát egyébként a magyar kormány sem feltétlenül osztja, Varga Mihály pénzügyminiszter már áprilisban arról beszélt, hogy a koronavírus recesszióba fordíthatja a magyar gazdaságot.

2013-as indulásunk óta 2021 lesz a 444 történetének legfontosabb éve. Hamarosan teljesen megújulunk, és teszünk egy nagy lépést arra, amerre a világ legjobb újságjai haladnak. A minden eddiginél színvonalasabb, tartalmasabb cikkek, videók, podcastok felé, egy olyan üzleti modellben, ami hosszú távon is garantálhatja a függetlenségünket, és ezért rátok, az olvasóinkra támaszkodik.

Csak veletek szövetségben tudunk túlélni és erősödni, ezért hoztuk létre a Kört azok számára, akik szívesen csatlakoznának a 444 közösségéhez, és támogatnák a munkánkat. A technikai fejlesztés zajlik, a feladat nem kicsi, minden erőnkkel azon vagyunk, hogy mihamarabb a végére érjünk. És közben olyan nagy dobásokra is van időnk, mint legújabb dokumentumfilmünk, A gyilkosok emlékműve.

Csatlakozz a 444 Körhöz, a független, minőségi sajtó támogatóinak közösségéhez!

Ha pedig már korábban csatlakoztál hozzánk, de úgy érzed, rászolgáltunk a további támogatásodra, itt tudsz segíteni.

Köszönjük!!444!!!