A főváros megtiltja, hogy a Lánchidat tűzijátékhoz használják

Budapest
2020 június 24., 15:51

A Fővárosi Önkormányzat vezetése megtiltja a Lánchíd használatát az augusztus 20-ai tűzijáték és állami ünnepség céljaira - idézi Tüttő Kata főpolgármester-helyettes közleményét az MTI.

A Fővárosi Közgyűlés szerdai ülésén megerősítette, hogy heteken belül kiírják a Lánchíd felújítására vonatkozó közbeszerzési eljárást, ezzel az elmúlt évek halogatása után elkezdődik végre a 171 éves híd felújítása. Tüttő emlékeztetett: az új városvezetés a Lánchíd terhelésének csökkentése érdekében már kitiltotta a hídról az öt tonnánál nehezebb járműveket. Februárban kezdeményezték a kormánynál, hogy a Lánchíd felújításának várható költségeinek csak kis részét fedező állami hozzájárulást a hídszerkezet felújítására költhessék, közbeszerzés keretében. Az azóta eltelt időben a Budapest Közút, mint a Lánchíd fenntartója napi szinten ellenőrzi a híd állapotát, az észlelt hibákat kijavítják, hetente adnak jelentést a városvezetésnek - írta Tüttő Kata.

Hozzátette: a Budapest Közút javaslatai alapján arról döntött a városvezetés, hogy a Lánchíd megóvása, védelme érdekében újabb intézkedéseket hoz. „A hídon, június 27-től 30 kilométer/óra a megengedett sebességhatár, és mivel az elmúlt évek tűzijátékai is hozzájárultak a hídszerkezet egyes elemeinek rozsdásodásához, ezért mostantól a Lánchíd az augusztus 20-ai tűzijáték és állami ünnepség céljaira nem használható” - írta közleményében a főpolgármester-helyettes.

A kormány Európa legnagyobb tűzijátékával akarja újraindítani az országot.