Lövöldözés volt egy louisville-i antirasszista tüntetésen, egy ember meghalt, sebesült is van

külföld
2020 június 28., 16:26

A Vox közölt összefoglalót arról a lövöldözésről, amire szombat este került sor a Kentucky állambeli Louisville városában, a Jefferson Square Parkban, ahol hónapok óta folyamatosak az antirasszista tüntetések, sokan hetek, sőt hónapok óta sátraznak a főtéren.

Egy ember meghalt, és legalább egy megsebesült a lövöldözésben. A támadó és áldozat kilétéről nincs egyelőre információ.

Louisville az egyik fontos helyszíne az Egyesült Államokban zajló tüntetéssorozatnak. Louisville-i volt ugyanis az a 26 éves Breonna Taylor, akit március 13-án nyolc öltek meg rendőrök otthonában, miután házkutatási parancs birtokában, de kopogás nélkül betörték a ház ajtaját. Kábítószert kerestek.

Taylor barátja, Kenneth Walker, akinek volt fegyverviselési engedélye, azonnal tüzet nyitott, lőni kezdett, erre a rendőrök is fegyvert rántottak. Taylor nyolc golyót kapott és meghalt. Azóta Kentuckyban betiltották a kopogás nélküli rendőrségi behatolást, de vádat nem emeltek az intézkedő rendőrök ellen. Walker túlélte a lövöldözést, egy rendőrt lőtt sebbel szállítottak kórházba.

Louisville főterén azóta folyamatosak a tüntetések, sokan a téren töltik az éjszakáikat is. Június 1-én egy ember már meghalt a tüntetők és a Nemzeti Gárda közt zajló összecsapásokban, egy oszlatás során, amikor valaki tüzet nyitott a rendőrökre és katonákra.

A mostani esetről egyelőre keveset tudni. Szombat este 9 óra környékén egy eddig azonosítatlan férfi legalább tucatnyi lövést adott le a tüntető tömegekre. Egy ember meghalt, egy másikat lőtt, de nem életveszélyes sérülésekkel szállítottak kórházba.

A tüntetések folytatását a rendőrség engedélyezte, de a demonstrálók az éjszakákat a továbbiakban nem tölthetik a Jefferson Square Parkban. (Vox)