Lövöldözés volt egy louisville-i antirasszista tüntetésen, egy ember meghalt, sebesült is van

A Vox közölt összefoglalót arról a lövöldözésről, amire szombat este került sor a Kentucky állambeli Louisville városában, a Jefferson Square Parkban, ahol hónapok óta folyamatosak az antirasszista tüntetések, sokan hetek, sőt hónapok óta sátraznak a főtéren. 

Egy ember meghalt, és legalább egy megsebesült a lövöldözésben. A támadó és áldozat kilétéről nincs egyelőre információ. 

Louisville az egyik fontos helyszíne az Egyesült Államokban zajló tüntetéssorozatnak. Louisville-i volt ugyanis az a 26 éves Breonna Taylor, akit március 13-án nyolc öltek meg rendőrök otthonában, miután házkutatási parancs birtokában, de kopogás nélkül betörték a ház ajtaját. Kábítószert kerestek. 

Taylor barátja, Kenneth Walker, akinek volt fegyverviselési engedélye, azonnal tüzet nyitott, lőni kezdett, erre a rendőrök is fegyvert rántottak. Taylor nyolc golyót kapott és meghalt. Azóta Kentuckyban betiltották a kopogás nélküli rendőrségi behatolást, de vádat nem emeltek az intézkedő rendőrök ellen. Walker túlélte a lövöldözést, egy rendőrt lőtt sebbel szállítottak kórházba.

Louisville főterén azóta folyamatosak a tüntetések, sokan a téren töltik az éjszakáikat is. Június 1-én egy ember már meghalt a tüntetők és a Nemzeti Gárda közt zajló összecsapásokban, egy oszlatás során, amikor valaki tüzet nyitott a rendőrökre és katonákra. 

A mostani esetről egyelőre keveset tudni. Szombat este 9 óra környékén egy eddig azonosítatlan férfi legalább tucatnyi lövést adott le a tüntető tömegekre. Egy ember meghalt, egy másikat lőtt, de nem életveszélyes sérülésekkel szállítottak kórházba. 

A tüntetések folytatását a rendőrség engedélyezte, de a demonstrálók az éjszakákat a továbbiakban nem tölthetik a Jefferson Square Parkban. (Vox)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó